Sunday, 18 December 2011

semua benda xkena



DI suatu petang waktu kelas x-ray:

"doc,what is the age of your children?"
"pardon,what is your question?"


so aku ulang la balik soalan.belit lidah aku nak tnya :P

"owh,i dont have any. I'm not marry yet"
Opsssssssssss.. masa tu kawan2 aku suma pakat mcm salahkan aku.
Depa macam blame la ntah2 doc trasa. aku tros gelabah n amik kekuatan n cakap g

"Doc,maalish bout my question just now"
"It's okay "

Lepas aku minx maaf ,lagi kawan2 aku 'marah' aku.Depa cakap sure doc lagi segan.
HUaaaaaaaaaa. semua benda aku buat x kena.
Teros aku menyendiri kat sudut klinik uni aku tu dalam erti kata lain aku menjauhkan dri dari pandangan doc :P

Hope doc x trasa
tapi aku rasa doc x trasa pun.SEbab doc tu baik kot sampai aku berani datang lambat ke kelas beliau

BAD PAAH T__T

Friday, 16 December 2011

cengeng

salam alaik.
patutnya dah atas katil dah.tapi dok golek almost setengah jam so aku trun la dari katil n mengadap la laptop ni balik :)
dah tukaq layout even xdak la cun sangat
sbb ada pembaca complain pasai double text dari setiap entry
aku perasan bout ni just malas nak cari masa untuk alter benda tu

Hari ni hari khamis dan aku ada section prosthesis
iaitu kelas dimana kami semua kena belajaq buat gigi palsu penuh atas bawah
nak jadikan cerita hari ni hati aku sangat rapuh
sebab patient aku 2 kali berturut2 xmai waktu kelas tadi, n abang dia sendri suggest untuk aku amik patient baru
tros aku terduduk sebelah ammu yang sanggup nak gantikan tempat patient lama aku
sanggup pun mcm biasa la. berbayaq la.xdak la sanggup free
melepaskan kesedihan kat sebelah ammu tu
mengenangkan nasib aku
berfikir kesusahan yang aku kena lalui semula
tapi tetap redha dengan ujian kecil Allah ni :)

Kalah jugak aku dengan air mata
Ternanges aku tadi,sampai doc pun datang menenangkan aku
Classmates y nampak pun cuba tenangkan aku
tapi tadi makin ditenangkan,makin teresak aku dibuatnya
Mana xnya,dah la agak lambat dibelakang
PUlak tu, banyak duit dah dilaburkan untuk macik tu
Dah tu, special tray pun dah siap jugak memerlukan wang utk siapkan nya

DAh la tu,aku rasa aku xpenah menanges untuk dental work sepanjang 3thn lebih menjadi student dentistry
Dah la tu,xpenah menanges depan kawan2 kelas
Malu wehh
Hahahha
Memang makin besaq aku makin pandai menanges
tambah2 benda related degan family
n klu aku sorg2 tengok drama,tapi drama pun almost air mata akan murah jika benda related dengan kekeluargaan :)


Tapi syok jugak tadi
Sebabkan menanges,aku murah rezeki
kak alia belanja kek
kak husna plak belanja aiskrim
jaa plak offer nak tolong nanti
hahahha
macam ni boleh la nanges selalu kan?? *kidding*

Malu plak bila pk awat la aku leh nanges
haish.. tetiba macik tu memang ada hal n xleh hadirkan diri n ada minggu depan x ka aku malu??
Hahaha.Lantak la
Kalu macik tu mai lagi aku syukur sangat kat Allah
kalu mmg macik tu xmau buat dah ngn aku, terpaksa la amik patient len
hidup mesti diteruskan

Miss home :(

Tuesday, 13 December 2011

dalam kenderaan :)

yuhuu.
dah lama x membebel. malas plus xtau benda nak bebel
bersawang berlalang dah blog aku ni
xlama tunggu masa nak tutup ja ni aku rasa
hahaha.
sabtu lepas p jumpa dentist
ada nak bincang sal gigi ni
so aku di amik impression. excited jugak sebab pertama kali di amik impression, sebab b4 ni dok buat kat patient kat universiti ja untuk buat complete denture atau nama melayunya ialah gigi palsu :)
lepas amik impression ni,doc akan pour jadi cast
so nanti dapat la acuan gigi aku sendiri :)

semalam isnin plak p xray
So sabtu depan plak appointment ngn dentist tu
x sabaq plak nak date ngan dentist tu merangkap cikgu tusyen kami :)

Tadi masa nak p kuliah,aku dah terlambat
So naik la cab
Masa tu kul12.30 lebih2,waktu kemuncak.
mansoura jam la senang kata
pastu tadi ada la selisih dengan kereta kat jalan. keta tu parking kat tengah2 jalan. so halang kereta len nak lalu la
suma org pakat dok hon la keta tu
driver cab aku tu pun turut teguq soh kereta berkenaan ubah kenderaan dia
rupa2nya driver xdak,p mna ntah. Yang ada just macik y dok sebelah driver
macik tu tengah solat dalam kenderaan T__T
aku pelik jugak,mesir ni punya la bersepah masjid just payah skit la nak cari tempat ada perempuan
tapi banyak la jugak.setiap lorong ada ja masjid
awt la macik tu solat dalam kenderaan jugak
g pun kul12.30 xdak la lewat sangat,ada la dlm 35minit zohor baru masuk
xpa la tu kan
tapi kalau ya pun nak solat diawal waktu,jangan lah sampai ganggu orang lain nak berurusan
apa salahnya suruh driver tu park keta kat tepi skit, so lepas tu nak solat jemaah skali pun xpa dah
janji x kacau tempat lalu lalang

ni cita pagi semalam plak,masa aku nak p kuliah
aku jalan kaki macam biasa memandang sempat lagi nak jalan
dah la pagi.dalam kul9
awl2 pagi dah dating dalam keta
sorang perempuan dok luaq keta tu jadi 'jaga' aku rasa

Laki tu dok pujuk apa ntah perempuan tu T__T
hahahah
mcm2 tol la mesir ni :)

Saturday, 26 November 2011

my brother is a gangster..?



Pembuli jalanan
Sebab berdendam dengan kak ngah aku, adik aku membalas dendam kesumat beliau kat anak buah aku sorang ni
Sian Aqif :P
Even aku ada jugak dendam x terbalas,tapi x sanggup la plak nak buli aqif
Macik dia sorang ni rindu sangat dengan Aqif adalaaa

Sunday, 13 November 2011

terlentang kekenyangan :)




Wah.. malas gila lately ni.
Ritu baru balik bercuti dari Hurghada,Mesir.
Dah almost seminggu aku p, tapi gambaq dari cammy aku x di transfer agi kedalam lappy ni
So nak upload kat fb tu lagi malas la kan sebab nak buat basic things pun malas :P
Bukan apa, sampai ja Mansoura hari Isnin lepas,esk tu Selasa aku busy dengan sambutan adha kat Mansoura.
P 'keja' kul10.30pagi balik 'keja' plak 10.30malam.
Seyes penat tapi best sebab aku involve dengan makanan :) :)
Hari2 lepas tu pulak sibuk menghadiri jemputan rumah terbuka
Rabu,Khamis,JUmaat memang perut aku full sampai nak pecah rasa
Rasa x makan banyak pun,tapi seyes sampai xleh nak isi perut ni dah
Adakah perut aku mengecil or mmg aku y makan banyak??
Hahaha
Raya ritu aku  p umah patient aku siap. Beraya dengan org arabb ;)
Raya korban kat mesir ni memang meriah. N aku rasa envy jugak la sebab xdak kat Mansoura masa korban dibuat.
padan muka,awt p lari bercuti kat Hurghada kan xleh join org tumbangkan lembu bagai :P

Ni anak buah aku. Aqif. Aku curi dari fb abg ipaq aku :P Sian aqif penat melapah lembu kot raya ritu.hahaha.
Miss u sooo much la sayang :(

Sunday, 30 October 2011

si teddy dengan shisha nya :)




Bad teddy
Silap hari bulan leh jdi ikutan budak2
hahaha. Mesir2 :P
tapi sini memang bersepah dengan kedai shisha pun
so no wonder la kan sampai teddy pun isap gak haa

So sesapa y nak order botol shisha ni bagitau la aku
leh aku buat business jual balik kat mesia
hahahaha :P

pic ni diambil petang semalam masa dok jalan2 cari patient. x jumpa patient jumpa teddy la:)

Saturday, 29 October 2011

sakit dan mengantok itulah wire bending :)

Wire bending satu dental work yang menyakitkan tangan dan mengantokkan.
selain menyakitkan ibu jari dan jugak jari2 lain,kalau kita tidak berhati2 dalam melentur wire tu jugak kemungkinan kita akan mendapat hirisan yang dalam dan menyebab kan ibu jari kita pedih ketika makan dengan menggunakan jari jemari runcing ini :P



Tetapi jangan khuatir, jika jari anda terluka hanya perlu sapukan gamat dan balut luka dengan menggunakan plaster berwarna-warni bagi menceriakan balik mood sakit anda itu. Itu lah yang saya lakukan,dengan memakai plaster berwarna merah,adakalanya hijau dan ada kalanya kuning. Cantikkan? :)
Tak sangka ada jugak kawan2 saya jeles dengan luka saya yang mendapat jagaan rapi dari tuannya ini :)



Sorry merapu. Tapi seyes sakit la buat benda ni. Nak melentur wire ni kena guna force y kuat dari jari jemari anda dan jugak perlu ketelitian yang tinggi bagi mendapatkan bentuk dan ukuran yang diidamkan oleh doctor di universiti.

Dah la tu,satu corak doc nak soh buat sampai 5 set. Banyak tu. Satu pun dah memakan masa dan menyakitkan tangan ni nak buat sampai 5. Penat. Macam2 pengalaman yang aku peroleh sepanjang buat benda alah ni,wire patah la, wire xckup panjang la sampai mensia2 kan work yang aku buat selama ini.Tapi xpa la. Practice make perfect dan maybe dapat pahalakan.

Tapi aku ada bad habit,dimana kerja wire bending ni aku lakukan dimeja yang ada laptop,dan pantang ada org teguq  sure aku berhenti buat keja dan membalas teguran itu. Itu la kadang kala aku amik masa yang lama bagi menyiapkan satu2 kerja. Bad paah :P


SO mari kawan2 dentist jangan mengalah dengan wire bending jika kita mahu pesakit kita mendapat kan gigi yang cantik di masa hadapan :)

FYI,wire bending ni adalah salah satu tajuk dalam subject orthodontics. Ortho ni bidang membuat bracess. So nak paham lebih lanjut p buka mulut kawan2 y pakai braces ni :P

Tuesday, 25 October 2011

xdak gigi :)


Salam alaik..dah lma x menulis,dah lama x membebel. ceh gaya macam ada orang tunggu hasil karya aku :P
Maklumlah dah mula kelas,n dah mula kena cari patient,hidup serabut sikit la ni,so masa plak makin terbatas plus otak busy dok pk nak jejalan mana cuti raya haji dgn cuti winter ni. Amboi,berangan nak jejalan macam mak ayah aku cop duit ja kan,gaya macam anak orang kaya ja kan..hahahaha.Tapi nasib baik la mak ayah aku pun kaki jalan,so if aku minx kebenaran ngn duit untuk jejalan xdak la banyak tanya sangat :) thanks mak ayah sebab kita share minat y sama iaitu travel :)

Tahun ni aku dah masuk clinical year,means aku dah kena belajaq buat treatment dalam mulut manusia. Ya manusia,b4 ni dok buat kat gigi palsu/acrylic/ gigi betul y dah tercabut ja kan
So makin busy la aku tahun ni,sebab la ni deal ngn orang,keja suma kena siapkan kat klinik,xleh nak bawa balik patient melainkan aku beli dental chair n boleh la panggil orang mai buat rawatan kat umah aku,means boleh la aku postpone keja kalau kat gamaah(uni) xsiap kan .hahaha.Merapu :P

Cabaran la ni aku hadapi adalah kami kena cari patient untuk buat complete denture atau bahasa melayu adalah gigi palsu. Cabaran ni payah jugak la,kena cari patient yang xdak gigi langsung atas bawah,so main suspect(LOL) kami adalah orang tua la sebab jarang org muda xdak gigi diusia muda melainkan dia ada penyakit.kan2. Satu hal nak cari pesakit xdak gigi ni satu,pastu bila dah jumpa,nak sampaikan hajat tu satu dah,maklumla bahasa arab aku power nak mampoooss,so memang payah la nak smpai apa y aku nak dari pacik macik tu.kan2.Klu jumpa satu hal plak,nak pujuk depa sama ada nak mai buat denture tu kat gamaah tu plak,maklumlah,pacik macik tu almost dah uzur,malas la nak travel jauh2 kan.Pastu plak ada y demand,tu yang xtahan,nak buat if kami as student dental ni bayar depa setiap kali visit.



 B4 ni senior kami senang dapat patient sebab suma patient berbayar,but sejak tahun ni gamaah dah keluarkan pekeliling xboleh buat bayaran kat para patient dah sebab ada segelintir pacik macik ni jadikan benda ni pekerjaan depa. Sebab sekali mai ja depa minx 25LE/35LE,mai2 nganga ja mulut dapat duit,sapa xmau kan. N lagi x over jika aku kata ada sorang dua ni dah buat kerja as menjadi patient kepada student almost 10years n siap leh tau kesalahan pelajar2 tu lagi masa nak buat gigi palsu untuk depa. Amboi,over sangat pacik :P
So uni amik langkah kena hentikan gejala x sihat ni,kami pelajar dah bagi rawatan percuma,gigi palsu percuma tapi pacik macik ni demand plak kan,nak duit bagai. Memang la kami ni pelajar,kerja masih kena banyak baiki tapi kena la appreciate gak benda2 ni kami bagi free still nak kami bayaq atas sewaan mulut2 mereka kan? Aigoo. Tapi xsalah kot if nak pujuk n offer tambang p balik gamaah klu terdesak sangat xdak patient.kan2 :)

Nak jadikan cerita petang tadi masa aku jejalan p kedai,jumpa la ammu ni sorang.Dari mulut dia tu tau la dia xdak gigi langsung.Aku pun mula la mendekati dan nak tanya pasai gigi dia.Skali pacik tu dah cakap perihal hari khamis ni kena p gamaah pukul sekian2,cehh.rupa2nya ada dikalangan kawan2 aku dah lamar pacik tu.Melepas cek :P hahahah

Sorry terpanjang plak entry kali ni :) Malam ni sambil study2 ayam aku terlayan lagu ni
comel n catchy la this song :)



Saturday, 15 October 2011

semangat belum pulih

kehidupan ku di Mesir masih belum stabil
semangat study pun x muncul2 lagi
bila di kuliah ja tekun mendengar bebelan doc
balik rumah leka dengan dunia maya n variety show korea
ntah la bila semangat study aku nak menjenguk pintu hati ni
patient dah mula kena cari
patient untuk praktis buat tampalan gigi geraham
dan jugak patient utk buat gigi palsu

semalam aku dapat offer dari kawan dentist
dia offer nak bagi milo 3 in 1
reason:sebab dah nak expired
aku xkisah,tros ja terima offer tu :P
hahaha.aku pun xtau mcm mana dak tu tau aku suka milo
thanks even esk tarikh expired dia
dah la banyak
love it :)

Friday, 14 October 2011

tahun tiga dental student :)




Yeah.Alhamdulillah dah seminggu aku kat bumi mesir ni
dalam seminggu ni jugak la berat badan aku sejak sampai sini dah naik 3kg
chinchaaaaa!!
Memang pelik la aku ni,dok mesia x kuat makan
n sekali makan sikit2
padahal kat mesia la org kena bedal makan banyak
nnti payah nak cari kat mesir ni makanan melayu.kan2..
Pelik2
Mai mesir ja makan banyak.
Skali makan tu aku amik dalam kuantiti y banyak
gana ni??
Ritu baru suka sebab berat badan dah turun tahap nak dekat masa zaman f5
la ni naik balik..HUaaa
StressSS(ala2 gary :P)

Gambaq atas adalah pic my lovely n supportive mak ayah
InysaAllah paah akan belajaq abis baik.Tambah2 tahun ni 13 sbjek


Tapi dah dekat seminggu ni mood study aku xmai2 lagi laa
Mood sila la hadir dalam masa terdekat ni
Dah la minggu depan doc dah soh cari patient dah
Patient untuk buat amalgam filling ngan complete denture
Sumpah aku x ready agi utk tu..
gana ni??

Thursday, 29 September 2011

Kalau boleh suma nak angkot bawa p mesir :P




Aku: Mak,Paah amik sejadah bawa p sana
Mak: Kat sana xdak sejadah ka.
Aku: Ada,tapi dah banyak kat umah ni,saja nak bawa p umh sewa sana.Lagi pun dok guna sejadah kecik ni ja selama ni
(sambil dok tayang sejadah sejak zaman sekolah aku tu )
Mak: Owh, bawa la.Nanti beli kat rumah sini y baru.
Aku: OK
Mak: Nanti tinggai ja sejadah kat sana.

Aku: .....

Aku: Ayah,nak bawa benda benda alah ni kat sana. Nak buat lapik masa study atas lantai.
Ayah : Bawa la. Nanti xyah bawa balik,tinggai ja kat sana.
Aku: OK :) Paah sedekah kat homeless tepi jalan ja la naa :)



Aku: Mak,paah bawa pelapik bontot ni p sana. Nak buat alas masa dok ats lantai.
Mak: Bawa laa. Nanti tinggai sana ja. Xyah bawa balik



Aku: Ayah nak kettle eletrik.
Ayah: Kat sana xdak ka??
Aku: Ada,tapi ni saja nak y kecik,nak letak dalam bilik. Yang rumah kita ada lagi x?
Ayah: Dah x dak,rosak dah.Esok kita cari kat Jusco.
Aku: Ok 



Mak: Apa lagi x cukup? Kunyit hidup nak?
Aku: xpa la mak,xpandai nak masak guna kunyit hidup la.
Mak: Ala,senang ja pun bukan susah
Aku: Lagi pun xdak lesung batu kat umah sewa sana.
Mak: Bawa la dari sini.
Aku: Xmau la berat beg ja.



Ayah: Milo dah ada?
Aku : Nak amik la ni
Ayah: Nak bawa berapa kilo?
Aku : Xkg dah la.
Ayah: Mana ada Xkg.
Aku: Ada,amik la pek ni dengan pek kecik ni.
Ayah: Xyah la.. Amik la dua2 pek ni.
Aku: OK ( dalam hati berbunga2 :P )




Ayah: Laaa,beli ni ka,ayah pun ada. Yang tok ayah punya. Elok lagi
Aku: Laa,ayah x cakap,tidak paah xbeli la.
Ayah: Tapi material dia bukan macam ni la. Leather skit. Masa zaman arwah tok ayah jadi DO kat Kubang Pasu,arwah guna benda ni.
Aku : OOO...dah terbeli ayah
Ayah: Tapi xkan kat sana xdak kot?
Aku: Saja beli kat sni,jimat duit skit
Ayah: Oooo,pandai naa.. Sama ja dengan Pan. Diq ja lain skit
Aku : ngeh2 :P
Ayah: Xpa la apa2 pun,janji anak2 ayah mak x abaikan kami bila dah tua nanti.
Aku : ....
( ayah mak anak ramai, g pun mak ayh x penah abaikan kami semua,insyaAllah kami semua x abaikan mak ayah.tambah2 aku ni.banyak sangat nyusahkan mak ayah )



Ayah: Banyak gak barang2 dapuq paah beli ni. Kena kira nanti boleh claim
Aku: Alaa,ayah ni :P


Suma barang ayah ngn mak suruh tinggai ja masa balik mesia for good nanti. Baru cadang nak sewa kontena ngn geng lain :P  Tapi aku dok kalot nak angkot semua barang p sana awat? Satgi bising la x cukup kg.. Hua.. Stess la memikirkan kg kargo nanti :(

Tapi nak tunjuk sini pengorbanan mak ayah aku xberbelah bahagi. Even now mak ayah dah pencen,alhamdulillah semua keperluan aku ngn adik2 masih terjamin. Thanks Allah, Thanks ayah, Thanks Mak. InsyaAllah Paah xsia2 kan semua ni. InsyaAllah Paah x abaikan mak ayah bila dah kluaq jadi pekerja nanti. InsyaAllah bila dah berduit Paah akan bagi apa y termampu. Paah akan beli apa y mak ayah nak..
Hope janji ni aku x lupa. N jika aku dipanjangkan umur hendakNya
HOPE PAAH X MUDAH LUPA.

p/s: aku x pandai nak zahirkan kasih sayang or penghargaan kat mak ayh aku secara depan2. Malu or ego?? :P

Wednesday, 28 September 2011

ang suka??


AMARAN:entry ni panjang,xyah baca if mengantok or bosan sebab isi dia aku rasa bosan :) n x lupa entry ini berbau EMO ;)


Kita x suka orang buat sesuatu kat kita or x suka sesuatu perkara,
maka hukum karma mengatakan jugak kita x patut buat benda tu kat orang lain or x patut buat benda tu:)

1)Xkisah la benda tu apa kan.Paling senang aku bagi contoh, pagi tadi masa aku singgah kat kedai body shop nak usha shampoo y depa jual,aku pun sembang la dengan tukang jaga kedai tu. Aku p panggil dia 'kak'.Suka hati ja kan,ntah2 dia tu muda dari aku x ka kecik hati pekerja tu :P
Lepas sesi sembang tu baru aku rasa aku xsopan sebab panggil dia kak

Lepas shopping tu aku ngn ayah p la makan kat Sungai Dua.Masa orang kedai tu nak amik pesanan air,budak laki tu panggil aku kak..Haishh..Muka nampak sebaya,tapi aku jawab la apa y dia tanya.
masa dia panggil aku kak tu terdetik gak la,tua sangat ka muka aku ni??Kojaq tol :P
Tapi seb bek la x panggil aku macik,tidak g aku hot.muahahaha

Nah kena ang paah! xsuka kena panggil kak dengan orang sebaya,skali aku terbuat benda tu:P


2)Contoh len,aku xsuka pengguna tandas awam y pengotor.
Dah xsuka tandas y kotor,xkan la lepas guna aku nak tinggai tandas tu kotor jugak kan. At least mangkok jamban tu aku akan pastikan clean n clear. 

Means xdak la najis muqalazah mutawassitah dll.
Xdak la najis bersepah x tentu pasai kat kawasan x sepatutnya(euww)
Tapi xdak la aku p cuci mangkok tandas tu dengan harpic plak kan lepas guna,rajin sangat plak tu.
Ni x, aku xtau la pengguna tandas awam ni pk apa. Kalau nak kejaq masa sangat pun xyah tros guna tandas awam senang.Pakai lampin pakai buang tros.Senang.

Xdak la aku ngutuk sapa y x pandai jaga kebersihan.
Dah kata tu hak bersama,guna la sebaik nya dah jaga lah sebaiknya.
For me, sapa y berkelakuan pengotoq kat tandas awam,kat umah ang pun ang pengotoq supa tu gakk!!
Xkisah la reality nya ang bersih kat umah,sapa soh bawa imej kotoq kat luaq.tros aku cop dalam luaq suma pengotoq.Aku xleh negotiate la ngn orang pengotoq ni,tambah2 bab tandasss

3)Contoh xmasuk akal,aku xsuka smokers n aku x smoking :pLagi2 y x reti bahasa dok p hambuih asap rokok tu depan muka orang. 

If xdepan,asap tu mai terbang mengikut angin sepoi2 bahasa kena aku.YaAllah,ang nak sakit,sakit sorang2.xyah la nak libatkan orang len wehh.
Xpun,b4 smoking apa kata ang tengok angin mai belah mana,n ubah posisi hampa bagi asap tu menghala ke tempat y xkan bagi orang hidu asap rokok busuk hampa tu.leh kan?? 

Satu g aku dok perati sang perokok ni, payah la nak jumpa perokok yang pembersih. Means buang puntung rokok kat tempat yang sepatutnya. Ni x,ada skali tu aku perhati sorang mamat tu dok khusyuk menghayati rokok dia,lepas abis isap dengan gaya yang x boleh blah dia buang puntung rokok tu macam tu ja.Dah la masa tu kat shopping mall,even  luaq bangunan still la kawasan awam..Sakit hati weh aku tengok.

nak p angkat pliss la..xkuasa aku.


X suma perokok pengotoq,ada jugak jaga kebersihan.Tapi aku rasa y jaga kebersihan tu ciput jika nak dibandingkan pelontar2 tegar kat atas jalan raya or tanah ni.Kan2?

Aku tau Mesia payah nak tiru Singapura. Aku tabik spring la smokers kat sana.Payah la nak jumpa depa smoking berjalan berpeleseran.Depa akan berkumpul dekat tempat yang dibenarkan merokok,sampai abu tu depa buh dalam ashtray la senang kata.Lepas selesai tu baru depa start loitering around the city.Kalau merokok sambil jalan2 n mengotor kan kawasan public mau kena saman.
It's ok.Sebab Singapura kecik.Senang nak kawal semua tu.Nak tangkap smokers y x jaga kebersihan suma tu kan.Mesia nak tiru payah la,abis la polis nak jaga smokers 24/7,sang penjenanyah sapa plak nak jaga kan??


Aku x suka perokok y x pndai jaga kebersihan n aku x merokok :) Fair la kan!
4)Aku xsuka digelar,so aku xleh menggelar orang sesuka hati jugak :)

5)Aku x suka orang main kepala,n aku xkan main kepala orang jugak.

6)Aku xsuka  peminjam y pinjam barang n pulangkan dalam keadaan x elok,so if aku pinjam sumtg dekat orang,aku akan jaga sebaik mungkin. If anything happened,just tell the truth la guy.xyah la nak sorok2. Better admit dari buat2 xtau n bila aku kesan sendiri,aku sedih :P( lantak p kat ang la nak sedih,bukan ada kena ngn aku kan?? emo ;P)



7) Aku x suka orang berhutang dengan aku for a long time,so if aku berhutang,aku akan bayaq secepat yang mungkin.. BUT aku ok ja if orang berhutang dengan aku n pandai2 la ingat sendri nak bayaq bila. Aku x kan minx selagi aku x terdesak. (tapi pas ni jgn plak segan silu nak pinjam duit ngn aku,aku ok ja but x ok bila bnda tu lama sangat2  :P )
8)Aku x suka orang berjanji,bermanis mulut akan sesuatu but still now x buat apa2.Aku xkisah if hampa x buat benda y sepatutnya if x berjanji ngn aku nak clear kan benda tu. 

Contoh senang, ada member terguna barang aku n admit kat aku sal tu. It's ok.At least aku tau mana ilang benda tu kan.Tapi xyah janji nak ganti balik or apa2,but u do for nothing. Aku dah halalkan,but bila anda berjanji nak ganti,aku macam ternanti2 mana benda tu.(emo la wehh ,hahaha)
9) Dok aku x suka,aku x suka.Macam la suma benda y aku xsuka,orang len xsuka. N macam la benda y aku ok,orang lain ok.Kan? Aku x suruh hampa buat benda y aku suka or x buat benda y aku xsuka.Tapi pandai2 la pk benda apa y boleh buat,or patut buat or x patut buat bila dah hidup dalam bermasyarakat ni.

Monday, 26 September 2011

TIE n smile :)

apa fungsi kakak?
beralah dengan adik..
dari aku bertekak
baik aku blah cepat2
g pun pk kan balik
xkan nak gaduh pasai hal remeh

buat abis tenaga
buat abis suara
buat tambah kedutan
buat tambah risiko sakit jantung

buat tambah dosa


haish,kadang2 geram gak ngn kpop ni
abis adik aku conquer tv :(

Sunday, 25 September 2011

hari y fed-up

fed up aku.
brapa kali dah cuba download Juvana,sure tenet terputus.pastu xleh nak smbung download balik,dia cakap 'file interrupted'.Padiahhhhhhhhh
Aku x kalot nak download kalau tv3 x gediks kenaikan tonton dot com tu..
b4 ni kalau student luaq boleh ja tengok tros dri website tv3,tpi sejak depa kenaikan tonton dot com tu,aku y layan jugak drama melayu ni putih mata ja la.xleh dah nak tengok direct n panas dari ladang cita2 kat tv3..haish2..hanging la
dah la tu,now tonton dot com tu,kalau cita tu dah lama tayang,

if nak tengok kena beli la plak
pandai tol la hampa buat duit...


seb bek ada orang baik hati bagi link nak download juvana tu from the other website,tidak mau kempunan aku tengok cita tu kan even la ni kelancaran nak tengok tergendala buat masa ni.,

tunggu la aku balik p mesir,aku download abis2an.

sabaq2.. dari dok berjiwa kacau bek aku layan benda len kann
dapat guna tenet ni pun dah patut bersyukur paah :)
so chill


satu g benda buat aku fed up.padiah la cita kat tv3 drama Korban Kasih Abah tu. Kat paper pacaindera tadi tulis adik Mia nak berlakon.Punya la aku setia tunggu sampai ending x kluaq pun Mia. Kuciwa gak la. Seb bek ada pelakon cilik lain y xkurang hebatnya jugak lakonan dia :)
tidak aku p sepak terajang dah kucing kat luaq umah y dok gado tu.( bajet berani,padahal nak sentuh pun x berani :P)
Tapi seb bek gak la cita tu berunsur kekeluargaan n ada mesej best.xdak la sia2 sangat aku menghabiskan masa depan tv tu kan :)



Ni nak share pic kak long aku masa kami dinner kat kedai berhampiran umah kak long aku minggu lepas.Aku bukan apa,perak tengok air y depa order tu. Gelas dia gabak abis.Maybe aku ja kot x penah tengok.Abang ipaq aku cakap tu baru saiz XL,ada lagi besaq saiz XXL...Tudia..dasat sangat tu.
Disebab kan besaq,pasangan suami isteri tu pun share la air tu kan.sweet la tu :P

Saturday, 24 September 2011

pokok LBS ;)

 


UPM dihatiku. cewahh
ayat mengalahkan student sana ja kan :)
tapi seyesly haritu hari y best
selain ayu bwa jejalan tempat2 best kat UPM,
like pokok Lagenda Budak Setan tu...

aku jugak bertemu dengan member2 kat sana :)
:::ayu,ili balqis,syawal,nub n loqman::
terujaa even kesempitan masa
sebab masa lawatan aku dari pukul 10pagi hingga pukul 2petang
pukul2petang ayu kena masuk kelas..masa senggang tu la beliau bawa aku jalan2 keliling UPM :)
ekceli xdak la jalan,naik moto.

tu satu benda y aku suka gak
aku ni perak sikit naik moto

maklumla umah sendiri xdak moto plus lesen moto pun xdak
tu perak tu :P

UPM adalah uni last y aku melawat masa jejalan minggu lepas.
b4 ni asyik p UIA,USIM,UKM tu jrg2 gak la.
skang tukaq mood p UPM plak
plus ada org best2 kat sana.(ngeh2)
plus sejuk ja kat sana
plus scenery dia best :)

OK klu umuq panjang nak p sana lagi
stay sana semalam plak ah
bru best.hahahaa






Friday, 23 September 2011

trust me I'm a doctor


yeay. baju t shirt ni buat aku gila nak beli sebab dia punya kata2 kat atas kain tu :P 
Plus dengan kale y best la kan. 
Seb bek harga murah tu aku bedal beli. 
Tapi payah la,barang murah ja aku beli,murah ja beli. 
Bila plus suma2 tu balik,banyak kali gak la kena p ATM cucuk duit.
Tapi aku rasa aku ni pandai berbelanja gak orangnya :P

wajib jumpa :)




Wajib jumpa masa pulang Mesia bercuti!
he3..beliau adalah Pipah Pom student UIA. Dah 3/4 kali gak la aku menyelinap masuk tidoq sana.Setiap kali nak selinap masuk,sure pipah takut masa kat pintu gerbang masuk UIA.takut terkantoi ngn pak guard bawa masuk org luaq.Aku y x kecut perut jadi lagu tu.haishh :)

Pipah ni adik dorm masa aku dok Intergrasi Gopeng dulu. Bila nak bagitau org sure aku cakap adik dorm masa kat gopeng dulu,pnjg gak gelaran aku bgi :P

Thanks pipah sebab terima kedatangan k paah kat sana even busy dengan study :)
InsyaAllah tahun mendatang jumpa agi.tu pun if kami blik Mesia :(

Tuesday, 13 September 2011

beraya hari ni pun still dapat duit raya lagi :)

Petang tadi aku merajinkan diri untuk pergi beraya ke rumah Ustaz Lan dgn Ustazah Rosnah.
Aku ni pelupa sikit no rumah orang.Jalan nak p ingt,tapi kalau dok taman memang aku x berapa nak cam sikit.
Seb bek ada kereta Myvi hijau ustzah,tu ja buat aku cam.Kereta unser dah xdak sebab tukaq dengan estima kot x salah aku.

Men bedal ja aku petik loceng.Seb bek y buka tu ustazah.Yeah.rumah y betul. No umah ustazah 103,no umah cikgu wan 73. I have to remember it. Xkan setiap kali nak p,setiap kali tu nak message tanya no rumah berapa.kan2

ALhamdulillah ustzah masih ingt aku.(tipu la x ingat,muka kena cop student y agak nakal,lepas tu boleh dikatakan setiap tahun aku p beraya kat sana sejak ustz lan sekeluarga berpindah ke Pulau Pinang la)

Masa aku tengok ustzah dekat depan pintu jemput aku masuk,aku x perasan apa2 lagi sebab ustzah dalam telekung kot.Masa masuk nak bersalaman aku x perasan lagi perubahan tu.
Masa duduk sembang atas kerusi empuk aku dah nampak perut ustzah dah membesar kehadapan.
Ngeh2.aku tersenyum sorang2 dan memberanikan tanya perihal perut tu.
Kata ustazah awl bulan 11 insyaAllah baby dalam perut tu akan keluar.Aku tumpang gembira.
Anak last ustazah buat masa ni iaitu Faturrahman pun dah besaq n makin lincah.Ingat lagi dua tahun lepas aku pernah melawat dia.Masa tu dia baru ja beberapa hari.Mai kali ni dah besaq n boleh berlari ngn lincah.
comel ja.seb bek la boleh masuk dengan aku.he3

Umar pulak dah berusia 6tahun.Dah besaq dah dia.Yang xleh belah tanya aku ni duduk mana dulu.Adakah dia ingat siapa aku?cewah.Tapi kalau ada Faiz sure dia akan buat ayat xleh blah lagi. " Macam kenal la akak ni"
Ni kata2 Faiz masa aku p beraya umh dia 2thn lepas xsalah:) faiz dah darjah 3,tapi xdak kat umh sebab dia ngaji di sekolah agama kat Balik Pulau,Pulau Pinang.Kecik2 dah kena dok asrama.Sian sangat ehh.

Even ustazah berbadan dua,aku dipaksa jugak berbuka posa kat sana.Nak tolak banyak kali rasa serba salah plak. So berbuka la aku dengan si Umar dengan Si Faturrahman.

Sebelum balik,aku diberi duit raya pula.Aku dah menolak dengan alasan dah besaq panjang,tapi ustaz berkeras nak bagi.Amik ja la kan.Duit kot :P

psss: sure org dok pelik aku dok sibuk pa ustazah mengandung lagi kan?? If masuk y bru anak ke9.mna aku x happy :) aku la plak y happy.pelik2 ja :P

Monday, 12 September 2011

petang ahad




Semalam aku dikejutkan dengan berita kematian tailor baju kurung aku sejak kecik lagi.Keluarga aku dok panggil macik tu as Mak Long Miah. Meninggal petang, lepas asaq semalam iaitu ahad.Mak Long Miah dah lama jugak menderita sakit barah payudara.
Sejak 2/3 tahun y lalu arwah dah berhenti amik upah menjahit sebab msalah kesihatan y menimpa.Tapi tahun lepas masa mak aku buat majlis khatam Quran,arwah ada mai.Masa tu aku gembira dengan kedatangan arwah even x brapa nak sihat sgt.




Dari perbualan mak dengan Mak Chaq aku,Mak Long Miah cakap sakit tu macam cabai y kena pada luka.ntah la.Tapi sampai arwah minx nyawa diambil la sebab x thn sgt.hurmAku doakan arwah ditempatkan dikalangan org2 y beriman.amin2
Semalam jugak waktu petang aku p melawat sepupu aku merangkap anak Mak Chaq aku iaitu kak azian.Saja nak ziarah b4 family dia fly balik UK.
Memula malas nak p sebab penat x abis g,tapi memikirkan anak2 kak azian y comel2 belaka tu aku gagah jugak la p.hahaha.Azlan dulu2 aku penah mengasuh dia selama 2bulan kat UK,masa tu kak azian pregnant anak ke2 iaitu Aisyah Gabriella. Aisyah aku x smpt jaga.Kak aku y ke3 plak p jaga Aisyah selama 4bulan kat UK..untg badan p negara org even kena jaga anak org.hahaha.sebab sambil jaga sambil melencong :P


Abang Ali merangkap suami Kak Azian ada cakap nak soh aku p sana lg jaga anak2 depa. Tapi cuti aku thn depan skit la pulak. tgk la klu ada rezeki aku p la sana. Org ajak pantang la aku nak cakap x :P


Actually Kak Azian tgh cari baby sitter bulan Mac thn depan.Depa nak p Barca tpi nak cari org y boleh jaga masa depa p melancong.Tiket p Barca depa tanggung,tpi tiket p UK sndri2.Ntah la dah jumpa ka belom.Klu aku free aku p dah.Tapi rasa masa tu dah busy nak final exm dah aku.x dapat la nak p.hahahaha 




pssst: masa aku nak amik wuduk utk solat magrib,aku buka la tudung,azlan terkejut. Gaya dia macam suruh aku pakai tudung balik.Maybe dia x cam aku klu x bertudung :P N berdasarkan apa y kak azian cakap,azlan senang mendampingi org y bertudung.Kat UK  kan ramai org y free hair,so dia lagi tertarik dengan y pakai tdg kot.maybe laah :P

Sunday, 11 September 2011

best x?


Satu malam aku menerima satu sms dri pengantin baru.

pengantin baru: Salam paah.nak tanya ni.Nak confirmkan btl or x.Paah ada bagi adiah y tshirt mini cooper tu ke?

Blur sat.huaa.padahal aku x bgi adiah apa sgt pun.just benda simpla ja.even i knew she likes mini cooper very much. tapi ritu x terpk plak pasal tu.adeyhh

Aku: Salam.eh xla.he3.

pengantin baru: Ok.sapa ek bgi adiah tu.xdpt nak detect sape.keke.Ok tq tau paah ats kedatangan paah n mai. Maaf xdpt nak lyn dgn baik. Kelam kelibut. He3..beraya agi skrg??


Aku:He3..phm la.nak lyn sorg2 mmg la x mmpu.Xdak la.Mood rya da abis pun. Bydaway thniah skali g :)
(aku bdget seorg adik y memahami.hahaha)

pengantin baru: He. ok. Tq ats ucpn. Paah balik oct eh?


Aku: Sesama.aiwah.6/10. awt ya pengantin bru?ni bila p ganu?esk ka?
(sebab belah laki kat ganu seminggu lepas knduri belah perempuan)

pengantin baru: Sja tnya. G ganu jumaat ni.Knduri cni sabtu. Jom g ganu kalo xda ape2 =D

Aku: he3.xpa la.segan ngn suami pengantin bru.cewah. g pun sabtu ni mmber cairo tu nak kwen. thanks jemput. Best x dah jadi isteri org? :P


pengantin baru: Hehe. Best! dpt pegang lelaki ajnabi :P

Aku: Ha2.Lawak la plak. Segan pun ada kami baca :P


pengantin baru : betul paah. Xpayah  rase bersalah pun cuz halal. He, moga paah dpt jodoh y baik2 juge! :>
(mmg jdh kak tu baik,dak DQ )


Aku: Jgn buat kmi excited nak ikt jejak pengantin baru. Amin2.nak dpt baik kna jadi baik jgak la :)


Tu komen org y baik selepas bergelar isteri org. Baik kat sini bermaksud menjaga segala pergaulan sebelum mndji isteri y sah kepada suami org :)
Sedih sbb kak ni dah kwen.lepas ni aku xleh nak p menempek selalu dah kat umh dia sbb dia dah bersuami.Ada org y lbh memerlukan dia dari aku :)


pss:ada pengantin lagi baru. semalam :) tapi aku xdak pic dia. tahniah anah. aku tumpang happy utk ang ngn helmi :) lepas ni aku xleh dah la p cairo tumpang tidoq umh :(


Saturday, 20 August 2011

xposa

Tadi nampak budak2 melayu lelaki dok isap lolipop,jilat aiskrim.Gaya n muka macam budak belasan tahun.Senang cita budak skolah menengah la.
Memula aku tengok macam biasa.Bila aku pk balik bru sedaq la ni bulan posa :P
"YaAllah,kot ya pun x posa,xyah la buat depan public"

Ntah mna silapnya. P skolah suruh ngaji agama,amik mudah.La ni dah xtau beza dosa pahala sapa susah?

Just mampu doakan mereka akan berubah satu hari nanti..(even dri ni pun xdak la baik mna)

Monday, 15 August 2011

lembut


Kejadian berlaku masa aku on the way nak balik berbuka di kampung.Adik aku a.k.a Diq tetiba dok usap2 lengan aku.Aku rasa niat dia nak pedajal aku by cubit aku sekuat hati :P
Tapi lain plak jadi..

Diq:Lembutnya tangan Paah.Apa rahsia..
Paah:Hah?
Aku pun amik langkah mengusap tangan aku.Adakah sebab x berbulu? hahaha. Tros aku pulak mengusap tangan dia y legam itu :P

Paah:BIasa ja. Sama ja Paah rasa dengan kulit tangan Diq.
Diq:X la.Tau ak gebu macam kulit baby.
Paah:hahaha.tu paling xtahan.
Tros aku kembang kempis kat situ.

Tapi adik aku dah warning awl2 jgn kembang plak.Tros terbantut proses pengembangan aku..
Adakah ini cara dia nak bermanja dengan aku?Ni kot cara budak 16thn bermanja dengan kakaknya y berusia 21 thn getus hati aku.

malam y mencabar


Semalam aku bru smpai dari Ipoh selepas berkampung di rumah Iffah selama 3hari 2malam.Sampai2 ja rumah terus aku syahid sbab malam b4 tu x tidoq langsung takut terlepas soq dan subuh :P
Lagi pun awal2 pagi ahad tu dah nak balik penang sebab petang tu aku nak balik kampung berbuka bersama Tok Cik(mak tiri ke3 belah ayah aku) dan sanak saudara yang lain.

Usai solat teraweh,dalam pukul 11 malam kami bertolak pulang dari Yan Besar,Kedah ke Kepala Batas,Pulau Pinang.Malam tu hujan turun sangat galak.Lebat la jugak.Nasib bek aku xdrive,tidak sure slow abis.Semalam ayah aku x berapa nak sihat,tu yang ayah suruh aku drive.Tapi sebab aku mengantok sangat,aku menolak permintaan ayah nak soh aku drive.G pun mata aku dah 'cemee' kot,klu drive kena pakai spek.aku plak x bawa spek :P banyak ja alasan kan.

Disebabkan hujan y lebat aku ingt ayah xmau amik short cut nak sampai simpanag plaza tol Gurun.Tapi ayah lalu jugak kat simpang tu.
SUmpah sangat mencabar jalan tu.Awal2 tu ada pembahagi jalan dok tengah jalan gara2 tanah runtuh kat area kawasan pembinaan.tanah xdak la runtuh trok sangat,it's more tu tanah gelongsor sebab struktur tanah x kuat lagi. Lepas tu sampai kat satu simpang tiga,kawasan bukit tu jadi macam air sungai y deras mengalir.Hampir banjir kot kawasan tu.Seyes deras air turun..
sepanjang lalu kawasan tu, aku macam berjumpa dengan sungai 'baru' dan jugak air terjun 'baru'.
nak cakap hujan lebat ngn air dah mula meninggi.

xlama lepas tu,ada pokok tumbang plak atas jalan raya... Memang mengucap panjang la aku masa tu.Dari mengantok xmau-mau aku xleh tros nak tidoq.

Masa nak masuk simpang plaza tol pun air laju trun dri kawasan tinggi.Laju sangat laju.Aku rasa moto pun boleh hanyut dibawa air hujan tu.Aku xsure plak hujan lebat sangat ka malam tu.Tapi hujan mmg agak lama dan sat lebat sat renyai2.
Tapi after masuk highway aku pun terlelap :P

BUkan nak teman ayah aku drive,sian ayah.Aktiviti wajib setiap tahun balik berbuka di kampung iaitu singgah di kedai bundle terpaksa dilupakan sebab pasar tu tutup awl disebabkan hujan y lebat...

Wednesday, 10 August 2011

bersangka baik


sejak dua menjak ni adik aku rajin pulak berjemaah solat subuh di surau kampung kami y baru tu. aku pelik.apakah hajat yang hendak disampaikan olehnya kepada mak ayah aku??
hahaha.Jahat punya kakak.Patut angkat tangan syukur kat Illahi adik aku dah lembut hati skit nak p solat subuh kat surau tu :)

Surau kampung kami baru nak masuk usia 2minggu rasanya.Jarak antara rumah aku dan surau ibarat jarak surau gopeng dengan asrama perempuan.bezanya xpayah naik turun tangga maklumlah gopeng kawasan bukit-bukau. So kena la p menunaikan ibadah solat kat surau if xdak keuzuran.Tapi xdak la suma waktu aku rajin nak buat gitu.Perempuan ada kelonggaran.Laki la kalau dengan azan tapi x p tanpa keuzuran lagi la xlh dimaafkan.hahaha.x baik tol :P

Tuesday, 9 August 2011

puasa di mesia


CEHH.tjuk entry mcm penah berpuasa di bulan ramadhan kat mesir ja:P selama aku 3thn kat sana,aku x berpeluang agi nak berpuasa dibulan puasa kat sana.dengaq kata meriah sgt.sebab org mesir sambut puasa mcm org mesia smbut raya.so raya depa biasa2 ja la :)
mereka mengamalkan konsep memeriahkan bulan puasa dengan buat amal ibadat sebanyak y mungkin dan bersederhana saja masa musim raya :)
tapi kita kat mesia terbalik kan... tu la keunikkan mesir :)

dah lama x update blog.sejak balik mesia busy buat apa ntah.he3..mgu pertama aku sampai mesia demam sebab sakit tekak keterlaluan.baru pkena 2ulas durian dah demam.pondan betul.maybe dah lma x pkena durian kot.tmbh perubahan cuaca kot.alhamdulillah b4 bulan posa aku dah sihat.boleh la nak buat ibadah lebih skit.

makin besaq,makin paham kita tentang Islam, makin banyak ibadah kita kena buat.bukan untuk sapa.pelaburan untuk diri sndiri jugak kan kat akhirat y kekal abadi tu..xpa.sama2 menambah amalan mna y kurang :)

semalam aku ada tertengok satu rncangan agama kat astro oasis..masa tu imam muda asyraf jadi tetamu jemputan :) ngeh2.tu y buat aku nak tgk.semua pertuturan dia menusuk kat kalbu ni.penuh berhikmah benda y dia cakap..(nasib bek dia dah kawen :P)

dari rancangan tu ada la Dato Fazilah Kamsah(sorry if eja nma x betul) mengupas isu anak derhaka,derhakakah kita dan sewaktu dengannya.

suma org paham kot konsep anak derhaka tu,ala mcm Si Tanggang tu la.Tapi tu adalah derhaka besaq.Aku x sedaq selama ni aku dah ada title anak derhaka dalam x sedaq.hurm.hope dalam hati mak ayh aku xdak la terdetik word ni.
contoh derhaka kecil adalah,if mak ayah suruh buat 3 4 kali sesuatu perkara tu,bru kita nak buat.tu salah satu derhaka kecik.lagi la klu mak ayh suruh buat bnda tu kita x buat..
Ada lagi contoh2 y lain.sedaq x sedaq kita dah menderhaka kat mak ayh..

Dato' ada pesan jugak,jgn tgu mak ayh suruh baru nak buat..ha,kena g kat batang hidung. terutamanya house chore.kekadang bila ayh aku suruh iron bju2 ayah,bru aku buat.boleh bilang dengan jari lah aku amik inisiatif nak buat dlu.Trok kan...

Bak kata Imam Muda Asyraf,ada satu benda if kita jaga dengan baik ia sangat mujarab,if kita xjga dengan baik dia adalah satu benda y sangat bahaya.Iaitu hati mak ngn ayh.

SO marilah sama2 jaga hati mak ayh kita.Jangan lah hidup kat muka bumi ni keja nak menyusahkan or buat mak ayah sedih dengan attitude kita klu nak hidup dalam keredhaan ALlah dan jugak mak ayh.maybe balasan x dapat la ni,kat akhirat sana pasti akan dapat.

Peringatan untuk diri sendri dan jugak kwn2 y lain
Akhir kalam.selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah2 sunat y lain :)

Sunday, 24 July 2011

kecewa

Gambar hiasan.aku x pndai pakai selendang :P
Setakat tdg sarung pndai la..


Grr...
nyesal p basuh tudung2 awning tu skali..aku xtau plak ada tdg y kluaq wrna..abis la tdg ariani tu..mak aku tau nanya,beli mhl2 xpndai jaga..dah la 2 helai rosak..satu warna luntuq,satu terleka warna len....nyesalnyaaaaaaaaaaaaaaa

Ni gara2 nak kemas suma2 b4 blik la ni..almot 50% dah siap pack ngn kemas bilik..Aku kemas bilik gaya mcm nak pindah.abis suma benda masuk dlm kotak :P
Bukan apa,rasa secure skit ngn xdak la berhabuk sgt brg2 tu kan

Hari ni dah 24,esk 25 pagi2 dalam pkul6pgi aku bertolak p airport..hoyeh..lma x p airport..ada la dlm 2bulan :P

Sampai mesia insyaAllah dlm 26julai pkul10 pgi..ngeh3
Tapi y sedih nya just 30kg ja utk buh kargo
kawan2 y x beli tiket g better amik SAudi Airlines kot.
murah pun murah,kargo 40kg..
Bagi aku,berat kargo tu sgt pntg utk mengangkot milo2 dan seangkatan dengannya nnti..hahahaa :P

Monday, 18 July 2011

'skin' baru


hoyehh..akhirnya dapat jugak aku tukaq kulit baru ni even macam caca-merba skit
penat dah aku nak sengkang mata dok edit html apa suma..
last2 ni ja aku mmpu buat..
patut kena buang Next kat setiap post tu..tapi disebabkan malas nak bersengkang mata dan cetek ilmu html ni,aku amik keputusan biaq la mcm ni 'corak' persembahan blog ni :P

satu g ilg dah pic aku tnjuk huruf H tu..hahaha..silap x save dlu kulit nma..abis data2 y lama ilg..pic tu pun dah x dak dlm simpanan sebab kisah hard disk lama aku y rosak..abis ilg gambaq2 dlam tu..sob3..sedih sgt kisah tu..aku pjuk diri sndri,'xpa la paah,bukan boleh bawa masuk kubuq pun gambaq2 tu'. So just keep it the memory in your mind! cewah..padahal plg sedih pic aku p UK utk kali pertama dan trip p London,Oxford sorg2 la..

Lagu pun dah tukaq..ngeh2..sure org bosan ngn lagu lama aku tu kan.Y paling xleh blah kekadang if ringtone hp org lain ada lagu maher zain dlu tu pun boleh buat aku teringat kat blog y x best ni..hahaha

Kerja naik taraf akan dijalankan dari semasa kesemasa :P

Almost 5hours aku amik nak tukaq bnda alah ni..dari pemilihan lay out baru,tukaq lagu apa suma..lma gila kan?? Klu kesungguhan ni aku terapkan dalam study,sure mumtaz sokmo aku.hahaha :P

Saturday, 16 July 2011

Diam

Take a look...style music ngn VC dah ala2 korea dah :) Agak gedik lagu ni tapi aku tersuka..ottoke~

Saturday, 9 July 2011

mari ziarah menziarahi :)



Salam alaik..
Peratusan untuk shopping just tinggai dalam 70% lagi.InsyaAllah lepas ni settle kan plak 30%.Kena p Husin lg even ritu penat aku gado2 n lari dari org arab.
aku pelik penjual kat Husin tahun ni,paksa org beli sampai nak marah2.Nak soh beli,tapi layan marah2..xmau beli kejaq bagai nak qhak..seb bek la aku capit,tidak memang aku lari dah..
Hurm..2 hari aku kat Cairo buat kaki aku melecet.Banyak jalan kah?He3..
Memang banyak jalan plus pakai kasut baru utk kali ke2.That shoes eat my feet :P
hahaha.ayat keling gila.Sampai2 mansoura,buka socks tengok dah terkeluaq kulit dah tempat y melecet tu.It's hurt..

N today,after zohor aku nak p alex plak.Plan nak p mandi pantai.Nak seksa kaki ka paah??
macam ya ja.kena air biasa pun pedih,ni nak p merendam dalam air masin.Masak la isi aku satgi :)xpa la.demi swimming.Dah lama aku ngidam nak swimming kot,b4 exm lagi..
Zaman kecik2 senang la nak berenang,bila dah besaq pnjag ni pelbagai aspek nak amik kira b4 terjun mandi :P

InsyaAllah after mndi nak p jumpa kwn2 alex even depa x abis exm g.He3..Thanks la bgi aku tidoq sana..Kali ni nak serang umh Mar plak.asyik umh Aina ja..sian beliau :)

after serang Alex,if keadaan ok n mengizinkan nak sambung jaulah ke Zagazig plak.Melawat member jugak.Ni paling excited.x penah g p sana utk bertiduran :)

If xdapat jalan2 jauh,jalan2 jumpa member pun dah memadai.Tapi hope dapat la aku p tmpt y jauh b4 aku balik mesia ni.Hobi suka melancong,tu y payah.Ni sebab genetic dari mak ayah la ni.he3 :P

Tuesday, 5 July 2011

sikkah




Hemoih2.
Lately ni pemergian ke Sikkah sangat lah kerajinan.Bukan apa,kekalutan dan kegopohan dan kenafsuan bershopping untuk dibawa kepulangan keMalaysiaan :P


YaAllah,tdi.sungguh ramai orang kat Sikkah.Kaya jugak rakyat Mesir ni.Shopping 24jam.
Sikkah ni boleh dikatakan macam Jalan TAR la.Suasana kat sana macam esok nak raya.Jalan tadi x sah x berselisih bahu.Ada wuduk kira sure akan terbatal jugak ah sebab sesak y sangat2.
Ada skali tu tersepit dicelah arab2 yang besaq lagi rakus nak berjalan tu.Pening aku kat situ.


Xsalah aku rakyat Mesir la ni tengah bercuti sekolah.Lagi pun musim cuti untuk uni pun dah bermula bagi yang dah abis exm.Rakyat mesir kalot dok buat persiapan untuk posa kot.
Aku xdak pengalaman berpuasa kat sini,tapi kemeriahan depa nak sambut posa kian terasa bahangnya.Mana xnya,tanglung yang dipasang dimalam hari mula dijual dikedai2 lampu.Sungguh cantik :)
Haish.bukan nak cita benda tu sebenaqnya :P Topik yang sebenaq perihal aku bershopping :)
Barang pesanan kian bertambah.

Ada yang : "Paah,belikan jubah ada hood lah.Nak kale gelap2 '

Ada jugak: "murah eh jubah kat mansoura,belikan aku satu "

Ada mcm ni plak: "haa..ingt nak pesan jubah kat ang,boleh belikan?? "


he3..jangan salah sangka.aku x penah rasa terbeban dengan tempahan2 ni.Suka lagi ada la. Rasa macam beli untuk diri sendri kekadang.Macam harta sendiri la senang cita :)
Even nak buat pemilihan jubah sangat merambangkan mata seorang insan bergelar perempuan.Bukan senang nak dapat jubah y cun n aku ni jenis ikut pandangan org. Erti kata lain x pandai buat keputusan sendri.Benda ni selalu dileteri oleh kak kak kak aku..3 kali kak sebab ada 3org kak :)


Buat masa ni ada benda g x settle kat sikkah.Kena p lagi la untuk kali ke3.
tahun ni keberapa kali aku kena p.Tak jadi masalah.Boleh jugak aku kurus :P

yezza..esk nak p shopping jauh skit.Kat Cairo. Jalan TAR kat cairo plak adalah Hussin :)
sana macam2 souvenir mesir ada.Aku nak p borong tshirt mesir utk sahabat handai di kampung dan jugak jubah2 utk kak long aku..Ada jugak bekas shisya..adik aku y last tu minx..tgk ah mcm mna.duit lebih paah beli,duit xdak tangkap gmbaq dah la :P

Hoyeh..shopping la sampai penat :) Hope dengan bershopping aku akan kurus mcm zaman sekolah.hahaha.oberrr :P

Monday, 4 July 2011

adik beradik braces

$alam alaik.
Just nak share sumtg benda y bernama Aligner.

Ni adalah benda y ala2 braces .Benda alah ni la artis2 skang dok pakai utk bgi gigi depa tersusun cantik,cepat dan padat :P
xdak la,tapi y pasti gigi 6 depan tu tersusun cantik la.Bila senyum nampak la tersusun rapi.

Aligner ni: The Inman Aligner is a fantastic, simple and hassle-free way of straightening your front teeth.

He2.ayat copy n paste dri apa y aku buat kajian.Kajian la sgt,padahal cilok dri website mna ntah.
Tempoh pemakaian dia hanya dalam 6-16 minggu ja.So sat la berbanding pakai braces y kekadang leh amik masa 3 tahun jugak.lma kot :)

Pastu di website tu,dia cakap aligner ni kononnya murah. xtau la murah tu mcm mna kan.
cuba survey kat klinik gigi nnti.Kot ya murah leh aku buat utk dri sndri.hahaha :)


For more information,apa kata anda2 sendri yg baca dri website ni.
siap ada video nak bgi kita paham skit :)
http://www.inmanaligner.com/index.htm

Saturday, 2 July 2011

edisi:maafkan aku


yaAllah...
sory sgt2 kat cik K
seyes aku ingt lawak aku tu xdak sapa nak amik kisah
sbb ang popular kot ramai pakat amik kisah ngn komen tu
sorry again.sebab komen aku ang dijadikan bahan mainan..
seyes aku bersalah
seyes aku y berdosa
seyes aku y bengong
maafkan aku!xtidoq dengan aman la aku mlm ni..
seyes x tipu :( :(


ending cerita y x memuaskan hati


wah..pnjg tajuk entry kali ni..he3

ni gara2 tengok cerita insidious la..scary movie mlm lepas abis exm :)

cerita ni awl2 aku dah x puas hti.mana xtnya,cerita hntu melibatkan budak2 kecik.
wehh..sian la kat budak2 tu.org besaq pun takut hntu,ni budak2.penderaan mental betul.hahaha.xpa la tu kan.

pastu y xleh blahnya,hntu fire face ka bnda ntah,seyes mcm syaitan y aku dok terbayang masa zaman kecik2.hoyeh.Rupa2nya org puteh pun terbayang devil mcm bnda y aku dok bayang ka?ka aku y terikut2 depa.he3.tpi seyes scary muka setan dalam tu.
ending cita ni x best kot.last2 ayah dia plak sesat dlm dunia roh,pastu roh lain y masuk dalam badan ayah dia..haish..

cadangan:xboleh ka pengarah buat 2 ending,satu happy ending,satu sad ending.pastu penonton ada hak nak pilih mna2 y dia suka.ok la jugakkan.

kalau dia buat sad ending by mematikan watak tu ok gak.ni x.buat cita tu tergantung x bertali.haish2
xpun buat happy ending.lagi best.Tapi ialah,manusia mcm aku ni,klu dia buat happy ending aku xpuas hati,nak sad ending. Klu dia buat sad ending xbest,aku nak dia buat ending by matikan watak.mmg ngada ah paah :P

Pastu cerita hantu ke2:KARAK

Cerita melayu.ok.sudah2 la ngutuk cerita melayu tu paah.bagi la peluang kat pengarah filem mesia nak menerbitkan cerita hantu.
Aku x ngutuk byk cerita tu.Tapi seyes la,cara dia nak buat jalan cerita ada x kena.

Tambah2 masa part Jack tu x tahan nak terkucil.Ada ka berani sangat nak p tndas kat kwsan terpencil tu.Pastu dah la gelap.Pastu p guna plak toilet y mcm x penah org guna.Logik ka x kat sni.sungguh x logik.
aku kalau toilet tu kotoq pun dah scary nak masuk,ni toilet mcm peninggalan apa ntah.Mcm org x guna byk zaman dah.xlogik langsung..haish..
Tau la Jack dalam cerita tu x takut akan hntu,tpi logik la skit nak pilih tndas mcm tu.xpa la.tidak x jadi cerita.kan2

Pastu scene part si Ida tu p mndi berkemban tgh2 hutan di tengah2 malam y buta.
Weh..x logik ahh..berani sangat pun xyah gedik sangat nak mndi masa tu leh x.Kot ya pun ajak la member sorg g tu teman.haishh..geram aku tgk.
Ka pendapat ni sbb aku y penakut??hahaha

Pastu2,haa.. part volkswagen kuning tu..Kat Karak pun ada keta kuning tu eh?? aku ingt kat terowong jelapang ja ada cerita keta kuning tu.he3

Pastu2,haa.masa awl2 cerita tu kan.y ada keta rosak,pastu ada mak ngn baby dok dalam keta.
lawak kot.sebab benda tu aku selalu dok men cerita2 masa zmn kecik2.biasa la masa zaman budak2,sure ada ja cerita hntu.Jlan cerita dia sebijik laa...waa..sure bnda ni betulkan??hahaha

Tpi seyes la,klu aku dok tempat kejadian pun scary weh.aku mmg penakut ngn bnda2 mcm ni.
Memang la kita kena takut Allah dri segala-galanya.Tapi bab hantu ni mmg aku lemah semangat lah. Tambah2 sejak lepas SPM.Nak tgk cita hntu pun penakut.dlu tgk sorg2 ok ja.siap dalam gelap g.

Tapi semalam aku tgk Karak sorg2 kot,dah la dekat wktu mgrb.Pastu housemates suma pakat xdak kat umh.berani gak la aku.yes2 :P

haa..satu g aku x puas hti,amboi shahir.men peluk2 pegang2 plak dlm cita tu. Sorry la,aku ingt ang mcm menjaga bab2 ni.tpi..kecewa gak la aku bgi pihak Paen :P hahaha.xdak la.aku expect dia menjaga bab2 halal haram ni.tpi mengecewakan ja.
Tak pa la.suma manusia x lepas dri melakukan kesalahan.hope sama2 sempat bertaubat kepadaNya :)

Wednesday, 22 June 2011

meletop-top-top vloggers$$

salam.hi all.ngeh3...
semalam terkena syndrome dok loading top vloggers mesia..
b4 ni setakat matluthfi,anwar hadi,maria elena,aiman azlan suma pakat dah kenai kot...
fofular sgt dah depa ni..
almost of them byk buat vid y mengandungi moral values y dpt kita praktik kan dlm kehidupan seharian :)

tpi ni ha..smlm lepas ada member bgi usha kat utube top 10 malaysian utubers tu,aku pun start la terlayan ranking2 y bukan top 5 tu..
(terlambat skit,bru nak berkenalan ngn len2 :P)

ngeh3...almost depa tu buat vid utk suka2..tpi seyes lawak..
bebila try la lyn eh bila tensi2 study tu..sure gelak x kering gusi
kekadang perlu gak amik hiburan simple utk rehatkan minda :)cewahh..ya2 ja :P



byk g..rjin2 try usha parody KL Hamster :P
kreatif sungguh!

p/s:sja bgi tajuk entry mcm gempak,nnti xdak la timbul depan2 bila org google top 10 mesia YouTubers tu :P PERASAN.hahaha

Tuesday, 21 June 2011

kak A n B :)


Serious dua2 aku sayang..
tapi x sangka plak dunia ni kecik.
dok men putaq belit kat situ jugak last2.

kepada kak A,insyaAllah anda akan jumpa y terbaik :)
kepada kak B,semoga bahagia hendakNya.InsyaAllah

kepada 'abg' C y x penah wujud dlm hidup aku pun,
anda sgt bertuah. n x sgka anda sgt hot.
maybe aku ja kot x perasan ke 'hot'-an anda.
maybe sbb aku x pndg guna mata hati :P
Dengan ada ilmu agama itulah buat anda hot.sgt kagum :)


p/s:sila smbg study.satgi ada oral exm.x sedaq dri punya budak!

Sunday, 19 June 2011

Monday, 13 June 2011

berkelah dlm fakulti


Semalam..almost 6 hours kot nak tgu turn untuk di oral exm oleh doc..
dari kul9 pagi kami bertapa,dlam pukul 3 lbh bru nama kmi(budak2 malaysia) kena panggil..
air liuq dah kering sbb dok ngulang hafal,dah la ada 3 buku utk sbjek prosthesis tu..
Brapa kali khatam dah buku2 tu kmi ngulang

muka penat kan??hahaha.x ckup tidoq kah?? :P
with model bayro


tgu giliran

pastu lapaq x sanggah..mana xnya.dah masuk tengah hari kot
aku pun p la beli mknn nak alas perut y lapaq ni
y lain2 still tegar xmau beli mknn..tkut nma kena panggil ;)

tinggai sampah :)

x lma lepas abis menjamu selera,tetiba mai delivery dari salah sorg suami kepada the only madam utk kelas kmi :)
madam tu gelaran kat sini kepada sesiapa y dah berumah tangga..
dia blnja kami semua dengan air,siap roti ngn sardin bagai..borio pun ada..
tapi aku x ada desire mna sbb dah kenyang kan tdi..just telan air buah tu ja :)

roti ngn sardin

lepas dah kenyang,maka bermulalah giliran utk pelajar melayu dioral exm
masa turn aku,sgt la mendukacitakan :P

soalan pertama dah x puas kan hti doc
kedua half2
ketiga ja alhamdulillah ok

haishh..nasib badan la dpt soalan y aku x 'hadam' abis
dia ikut nasib jenis soalan apa y kita dapat
doc suruh cabut kertas n baca ketiga2 soalan tu,klu rasa susah,ada satu peluang nak tukaq soalan..klu dah tukaq n dpt lgi susah,nasib badan la..jwb jugak la gamaknya :P

alhamdulillah sbb dpt doc y baik hati..
aku just x puas hti dengan cara persembahan aku kat doc..
maybe gelabah sgt kot
blik2 umh semalam.tidoq mau seharian..stress punya pasai :)
rasa semalam macam kena penderaan fizikal,mental,rohani dan jasmani betul!

p/s:thanks kat kak nad,kak aina ngn kak wani sbb cuba nak tenangkan budak emo sorg ni :)

Sunday, 12 June 2011

air2 peneman studyku :)



Salam alaik.dah lma x post sumtg.
kalot exm katakan..kekadang ada ja niat nak pos..tpi kekangan masa x izinkan
ni ada plak masakan??padahal satgi ada oral exm utk sbjek smlm.
dah la paper semalam 'half-half ' ja aku leh buat..hope lepas la..
usaha2 dah..tawakal kat Allah ja tinggai :)

post kali ni nak cita bahawasanya aku tersangatlah kuat minum air tatkala waktu tgh study
dlm pkul 10malam smpai la pkul 6 pagi tu,boleh dikatakan 5 jenis air aku melantak gara2 nak isi perut ya lapaq ni.nak mkn brt2,tgh malam dah kan..He3..
ni ibarat selang 2 jam ada ja air bru akan aku bancuh utk dibuang ilang lapaq :P
Ni adalah senarai air2 tu
Paling melekat kat jiwa buat masa ni adalah nescafe+ susu aku la.dia la nak bgi mata aku buka luas2..even skang rasa mcm dah tolerance dah..Dari thn lepas aku amik bnda tu..Kiranya dia dah teman aku utk 2 kali exm dah..Thanks nescafe :)



Pastu milo tu biasa la..like always..Tu milo sumbangan ehsan dari org len :P padahal milo aku ada ja lgi,tpi dia dah offer nak bgi buat apa tolak kan?? Tamak milo tol :P mana x nya,milo ni bwa mai dri mesia tau..mesir xdak milo..so ni adalah harta berharga aku kat mesir ni.hahaha
Lepas tu plak minuman utk bgi otak cerdas kot..soya dri zhulian.Tu pun terkontang kanting nak abiskan sbb teringat mak y soh bwa..lgi pun hrga dia satu set mahal kot.xkan la nak hmpakan perasaan mak dengan biaq dia expired mcm tu ja kan.Lama2 dah minum bru rasa kesedapan soya tu :) Ni pun brgn import dri mesia.Mesir xdak :)
Lepas tu nesvita..Haa..tu btl la leh bgi perut kenyang skit :P tu sumbangan ehsan org jugak sbb dia x suka mkn bnda2 bijirin tu sgt..Trimas ja la :) Ni pun import dri mesia..Mesir mafish bnda alah ni :)


Lepas tu, ni penemuan terbaru aku jumpa masa p lepak umah anah kat cairo bru2 ni.Masa tu Paet buat sejenis pencuci mulut yang berasaskan buah2an..pastu dia buh 'rayeb' ni campuq dgn gula:)
aku berkenan ngn 'kuah' tu lbh..sbb dia masam2 manis.Haish..aku dah la hantu masam ngn manis :P Rayeb ni mcm yogurt + susu..Dia agak pekat..xdak la cair sangat.
so balik2 mansoura aku kelam la p cari benda tu.Dah la masa nak bli siap salah sebut nama..Jenuh arab kedai tu garu kepala..last2 dia dpt tgkap bnda la aku cari tu.
Air tu aku edit skit if nak buat minum,aku buh reyeb tu dlm half cawan,pastu buh gula dlm 2 sudu ;P pastu buh air masak nak bgi dia ceroi skit :) So rasa dia akan masam2 manis..
klu buat minum mcm tu ja masam kot.masam y xleh trima.masa pelam aku leh trima :P


Last skali,ni lah kawan study aku selain cik butang :) Segala jenis minuman aku buat guna dia.Cantik kan??dah la kale merah.buat aku semangat nak minum.hahaha.xdak kena ngena.
cawan ni aku dapat free gift masa beli nescafe pek besaq y atas tu.Berkenan kat cawan ja..tu aku beli pek nescafe besaq tros kan :) TRimas cwn merah.I love u laah :)

p/s:terdetik nak tulis post ni sbb masa exm bru kalot nak p tndas.maybe hasil air2 ya aku minum masa tgh study hri b4 exm tu kot:P nasib bek la skang exm kat bangunan bru,toilet bersih lagi :)