Sunday, 17 January 2010

MARRIAGE VS ENGAGED VS COUPLE






‘MARRIAGE VS ENGAGED VS COUPLE’

Salam alaik.


First of all,alhamdulillah kami da hbs exam dgn riangnye . *winkwink
Doakan kejayaan fa.fa.fa dunia akhirat ye ameen.
Semoga Allah memberi kejayaan ats ape yg kte usahakan n kite pun
Jgn putus asa n alwayz2 menambahkn ilmu kite kayh weee
(krn soalan exam yg susah heee)
Plus jgn stdy last minute grrr reminder to maself too

time exam br tehegeh hegeh smp jd mata panda
Uhuk2 huhu o_0
Rse da berkurun lame x tulis blog nih.maalaish awi(sory amat) hee =))
Credit to paah coz menghidupkn blog ni hehe..
insyaAllah hana pun akn start merajinkan diri menulis blog ni ats permintaan rmi
(haha perasan rmi peminat) =DD *dah2 bebel byk plak hee
Ok msti sume tertnye-tnye napela tajuk ‘KAWEN,TUNANG,COUPLE’ humphhh
Sbb tajuk ni sgt excited dbncgkan terutamanye ble mencecah
Umur puluhan nih kih2(buddjet dah tua)..maklumlah tbenye musim exam rmilah Bercerita ttg topik kawen nih

walaupun rmi org cte gk kt blog die i still nk cte kt mine ngeh3

in different style
kt mansoura ni insyaAllah ade 3pasangan yg nk kawen weee ^^
okeh tp ade pula sebaliknya..




COUPLE??
Hurmphhh knape wujudnye couple(hubungan bkn mahram lelaki n wanita)??
Pernah x kte tnye pd diri sndiri...plus perlu ke kte couple??
Rmi yg mengambil remeh perkara ini n kbykn jwb
‘Alaaa couple jela dah org lain couple aku pun nk gak sje suka2 if ade jodoh ade lah if xde xde lah’ ...xde niat utk memperisterikan Or mempersuamikan org itu ..
Mne mungkin harapkan jodoh tp tanpa usaha n tanpa niat.. inilah masyarakat kite yg
Selalu jawab alasan nih ‘alaa kite hidup bkn lame n kite pun muda ag so njoylah dulu nnti dah beranak pinak cne nk enjoy’ smp bile kte nk enjoy?? Bertukar tukar psgn sakit hati sdy nanges2
Pastu salahkn org lain n membuat sesuatu
Membabi buta tanpa niat?? Tidakkah kite mengaplikasikan ini hadis ini dlm kehidupan =))


HADIS PERTAMA




" Dari Amirul Mukminin Umar Al-Khattab r.a katanya : " Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda : - ' Hanyasanya amalan-amalan itu adalah ( bergantung ) kepada niat, dan hanyasanya bagi setiap manusia itu apa ( balasan ) yang diniatkannya. Maka barangsiapa yang berhijrah kepada Allah dan RasulNya, maka hijrahnya itu adalah kepada Allah dan RasulNya. Dan barangsiapa yang berhijrah kerana dunia yang ingin ia memperolehinya atau kerana seorang perempuan yang ingin ia menikahinya, maka hijrahnya itu adalah atas apa yang ia berhijrah kerananya.'




Jika niat kite dah btol insyaAllah segalanye berjalan lancar .
So baik kite wt sesuatu tu elok2 trus yg tdak akn membuatkn org rmi merperkatakan ttg kite dibelakang kite.. mulut org mne bly nk tutup dpn ckp baik sedondon la mnde lah blkg?? Spe yg tahu =) (perigtn utk diri sndiri gk yg slalu sgt lalai n lupa) yelah ble dh kne ngorat cair ngorat cair...jd kan pengalaman sebagai pangajaran bg kte
utk berubah kpd yg lebih baik
...(ckp berdasarkan pengalaman hidup slama 19tahun kih2)
oleh itu sebaik2 nye niatlah elok2 sblm melakukan sesuatu



'wanita2 yg buruk itu utk lelaki yg buruk dan
lelaki2 yg buruk utk wanita yg buruk,
sedangkan wanita2 yg baik utk lelaki yg baik dan
lelaki2 yg baik utk wanita2 yg baik'
(surah an-nur:26)



tunang?? hurmphhh



tunang plak sudah mnjadi trend utk dihebah2 kan drp perkahwinan
tp seelok eloknya tidak perlulah dihebahkan
bertunang tu perlu dihebahkan pada org2 tertentu sahaja, misalannya, jika ada yang bertanya status diri empunya gadis.jadi, si gadis perlu memberitahu bahawa dirinya sudah BERTUNANG, agar tiada yang meminang atas pinangan orang lain. kerana hukum ISLAM haram meminang gadis yang sudah bertunang. jadi, pertunangan itu perlu dirahsiakan dr org umum,hanya dalam beberapa kondisi diharuskan memberitahu.itu yang dimaksudkan dengan hadis Rasulallah "rahsiakan pertunangan dan hebahkan perkahwinan"


eloklah kte bertunang dahulu drp bercouple
gunakan cara yg elok
kenal family if setuju tunang trus tdak perlulah
ckp 'alahhh saya muda lagi nak enjoy ag ah' hurmmm renung2 knlah
wahai sahabat2 comel ku ^^
dan jgnlah kite gunakan pertunangan ini sebagai tiket utk kite lebih rapat dgn si dia
cukuplah sekadar berta'aruf dan saling nasihat menasihati
dan mngejar lebih byk ilmu-ilmu agama
agr dpt membimbing keluarga dimse akn dtg
byk dugaan yg akn dtg pabila kte bertunang jd bykknlah
sabar.doa.dan saling igt mengingati
insyaAllah itu yg terbaek! =))



'MARRIAGE.ENGAGED.COUPLE'


so now we can decide which one is better
if u think u r ready
slow talk with your family insyaAllah they will understand
byklah berdoa n istikharah
coz
Allah noes better
ps:segala yg baik tu dtg dr Allah yg x baik tu dtg dr Allah
juga tp disandarkan pd saya =))
hidup utk enjoy! tp dgn cara yg halal n gembira weehuu ^^ *winkwink
brain:hanagembira
input:thnks to all yg always mengingatkn hana n yg
bg idea2 bernas kt fb thnks too n
perigtn tu hana ltk dlm blog ni ye makaceh!









9 comments:

GadisBerbajuBiru said...

hana,cepat2 la tunang then kahwin.senang cite..ngeh3

just be strong ok. :)

luv u babe

merpatiputih said...

gadis biru:hamboih2 =).insyaAllah..
manusia mmpu plan Allah yg tntukn *winkwink
'jgn tgesagesa n jgn bertangguh tangguh' ^^
ps:tnggu paah dulu kui3

white.cempaka said...

aah hana cepatla..
haha..
ermm..
hanan kalau boleh mmg na kawen terus..
bahaye kapel lame2 nie..
tp family hanan tak bg lg,suh hanan abes blaja dulu..nak bertunang pun tgu abes blaja dlu..huuu..
xpelah, at least boleh bg mase kat dia utk bersedia dr segi kewangan. ilmu..yelah, kawen pun bkn senang, bkn mende maen2, bkn utk sehari dua..
so skrg kitorang just boleh doa n doa n doa, semoga Allah murahkan rezeki kami, pertemukan jodoh kami, semoge kami terhindar dari maksiat, zina n fitnah..
yang penting skrg blaja dulu..huhuhu..
(^^,)V

merpatiputih said...

=))..hurmphhh
insyaAllah
hanan yg penting niat hanan tu k ^^
slalulah pbaharui niat =))
klo parents x bg lagi bykkn puase krn ia bly hindarkn kite drp pk sgt
n terpelihara drp mksiat fitnah n zina
sme2 la doa ye =D

drcaries said...

wah stat2 nk activekn diri dlm blog terus tulis pasal kawen la..ape kes..hahahahah
btw u need to choose da best 4 ur life ok..=D

merpatiputih said...

alala lalink idea tbe2 dtg hihi hehe...
thnks for singgah kt blog nih hik3
u too i hope da bes for u gks =))

Anonymous said...

salam...tumpang lalu...hihi~
'jgn tergesa2 n jgn bertangguh2'
dari 'aku terima nikahnya' kan? =)

merpatiputih said...

anonymous:yezza! =))
buku yg sgt bgus dibaca *thumbs up!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.