Monday, 1 February 2010

kapasiti


Ptg tdi pas pass brg kat Yajay,Kak Nad n aku p plak umh Kak Aina..Nak melawat kak Aina b4 dia balik mesia mlm ni dan nak smpaikan amanat skit..he3..Masa p melawat tu,Kak Aina still dok busy sumbat brg2 dalam beg dia..byk gila brg kot..termasuklah brg2 org kirim nak balik mesia..sian kak aina..he3..brg aku ada gak,tpi kat Yajay,tpi smpai mesia nnti kak aina la kena take over brg aku..Hurm,sory la kak aina,nyusahkan plak..Serba salah gak tumpg berat brg org ni..hahaha.Lagi pun,penuh gila kot beg cargo kak aina..Hope xdak la lebih muatan =)

Hurm..just tingat mcm mana kekalutan aku time kat Heathrow dlu.Masa nak balik mai Mesir..dah la aku sorang ja kot kat sana..tercongak sorg2 ja nak balik Mesir.Pagi tu flight aku ke Mesir ada la kot dlam pkul 10pgi wktu UK..disebabkan kak azian dah pindah Bristol,n berbadan dua serta kehadiran Azlan,dia xleh hntaq aku ke airport by car.So aku kena la amik bus nak balik Mesir tu.Okeh,pgi2 lgi aku dah naik bus express y direct tros ke airport Heathrow..tmbg bus ni bleh tahan mahalnya..Perjalan amik masa dalam 3jam gak la..So dlm kul5pgi aku dah smpai kat airport..but my flight kul10pgi..xpa la kan..Pastu dengan muka bdget tahu akan keadaan sekeliling,dan dengan kekuatan y ada,aku pun p la cri terminal aku..Jauh gak la kena jalan..Nasib la papan tnda kat sana efisyen,so memudahkan gak la aku nak smpai dri terminal lain ke terminal lain..

Lepas ja jejak kaki kat tempat y kena check-in,mata aku melilau cari port terbaik nak tgu b4 departure..Sebab still awl pgi kot..Kedai2 kat situ pun bru nak buka..Lengang gak la time tu..
Okeh,masa dok tgu tu aku usha ja gelagat mat2 saleh,minah2 saleh,n macam2 etnik lagi la..Tapi dalam masa y sama,otak n perasaan aku dok gabra sal ka
pasiti muatan beg aku..Sebab masa smpai2 sana,n pas aku tnya org y berpatutan..rupa2nya kapasiti muatan beg just 20kg kot..gila ahh...mati akal aku nak sumbt mcm mna brg2 aku satgi..mna xnya,masa flight Mesia-London,kapasiti MAS bgi sorg 25kg..Tup2,London-Cairo just 20kg..Dah la time kat umh kak azian,mcm2 bnda agi aku beli nak bwa mai Mesir..

Disebabkan London adalah salah satu kota y termahal didunia,surelah kemudahan airport depa superb abis kan..If kita nak check-in,kita just perlu guna mesin mcm ala2 mesin ATM gak la..aku agak kekok disitu plus aku just sorg..Nasib ada org tlg aku nak settle bnda kat situ.Pas ja lepas fasa tu,aku kena check-in beg plak.Okehh..time ni la peluh aku trun xmau2..hahaha.Bila ja beg aku ditimbang,tros muka aku berubah..

"Sorry miss,u overload".
Maknanya aku kena punggah la dlu brg2 tu klu nak wat blik semua brg tnpa dibayar satu sen pun.Kalau tak aku kena byq la..satu kg brapa GBP ntah..alaaa...
So aku amik jalan nak carry hand luggage ja la..xmau aku korban kan duit sebab muatan just bleh 20kg..beg aku berat dah 28kg..8kg kot lebih..gila paa..g pun b4 ni abg ali ada ckp selalunya international penerbangan bgi kapasiti beg 25kg..time tu aku dah tarik nafas lega..tpi semua sangkaan tu melesett...
"Hurm, pity of me.I'm alone plus i dont have enough money to pay for the overload thing."(ayt bodek la kan..)
"Nope,sorry.I can't help u coz today flight is full."
Allahh,awt la time2 ni la org nak balik/p mesir mcm aku..haish2...hahaha.Ok la,aku surrender ngn muka y sgt sdh....
"Miss,can i carry food in the cabin?"..
"Sure u can,as long as u don't bring liquid over then 100ml"..
haishh...sengal la rules ni..hahaha..padahal utk kesejahteraan aku gak as penumpang nnti. ^_^
Okeh,operasi memunggah beg dijalankan..Punya la byk brg aku kena pindah beg..Dah la time tu aku dah ada 3 hand carry beg..
1)beg silang
2)beg laptop
3)beg galas belakang ala2 cmpg

Gila kembung semua beg2 tu.Lepas tu alhamdulillah aku ada beli beg utk aku dri london.So beg tu jadilah beg ke4..so i have 2beg silang y gemuk2 belaka utk dibawa naik cabin.YaAllah,time tu hanya tuhan ja tau mcm mna aku gabra+kalut+sedih sgt.hahaha..bnda la nak gabra bnda ni.
Masa tmbg 2nd time tu,alhamdulilah beg besaq y boleh diisi lebih 40kg just tinggai 21.8kg..Dengan baik hati pegawai tu pun lepas aku..alhamdulillah even skang ni aku y tersiksa jiwa rga nak bwa semua2 tu on my body.Aku rasa la kan,hand carry aku lgi berat dri beg cargo.
Time tu,otak aku dok ligat pk apa sebab musabab rules ni dibuat.Padahal semua brg aku diangkut jugak dlm plane y sama..y bezanya satu dlm cargo,satu dlm cabin.Wahai kwn2 sekalian,sapa tau jawapan pada persoalan ini??he3

Pas settle suma ni,aku pun p la isi perut kat Costa Coffee.Aku just mkn muffin+coffee ja..Aku lepak sana lama gak la..tpi keadaan kat situ xbgi aku lepak lama2..Haish..mna xnya,sebelah meja aku ada plak mat saleh n minah saleh dok kissing2..alaa..xbiasa kot aku situasi mcm ni..b4 ni klu tgk dlm tv ja..la ni amik hang,depan mata aku kot..sepanjang aku kat uk,adegan ni mmg leh tgk live kot kat public area..hahaha..xmalu tol la..aku y naik segan..haish2.Then aku pun blah la..dah ready nak fly balik mesir..=) I really miss mesir a lot.=p
Aku rasa,sure hmpa suma akan kesian tgk aku terkocot2(xtau wujud ka x word ni =p) dat time sbb bwa 4 beg on my body.dah la semua gemuk2 belaka.Aku rasa ratio hand carry ngn cargo beg lbh kurg 28:20..huk3..

So nak memudahkan aku bwa brg2 tu masuk cabin,aku amik lgkh msuk plane group belakang2.kira mcm leh la aku jalan slow2,xdak la rushing.
Nak jadikan cerita,maybe kebetulan or repay for my kesusahan tu,seat aku adalah kat 2nd class..
below business class dan tinggi dri economy class..hahaha.Gembira bukan kepalang aku.Seat dia selesa abis..mmg sesuai nak tidoq la..(tu ja aku ingt).Layanan plak cara 2nd class la kan.Makanan pun,fuhhh....suka sgt2.Maybe aku dpt seat ni sbb mcm org kat kaunter tmpt check-in beg tu ckp la kan,flight penuh rini+aku plak alone,so depa buh ja aku kat situ.

Then,almost kul3ptg mesir,BMI plane tu pun selamat mndarat di Cairo.Nak jdi cita,pilot salah landing plak.Patut terminal brapa ntah,dia landing kat terminal lain.Sengal tol..hahaha..haishh
Sampai2 ja,tros aku kalut cari kelibat moh,kinah,n k ika.Sebab depa y jemput aku.He3..thanks hmpa semua..Nasib mau gak amik aku.

Tapi x jumpa,mata aku plak melilau cari public phone.xdak la plak..haishh.. hp aku xdak credit kot,bru smpai mesir kan..he3.Sementara tgu solution nak call moh,aku punggah la blik brg2 den sumbat blik dlm beg cargo aku tu.Selesai ja tu,aku terdengar ada org laki berbahasa melayu ala2 indon.Tros dengan muka xmalu aku sapa..

"Assalamualaikum,tumpang tanya... sini terminal 3 kan?"(ayat cover nak minx tlg).hahaha
"waalaikumussalan.haah.Betoi la tu.Sorang ja ka??"
aku pun.."haah,sorg.tgah tgu kwn mai amik ni.tapi xdak kedit la plak"(Smbil senyum ala2 kerg busuk..hahaha)
Akhi tu bls,"oh,nah amik hp ana,xpun ana tlg hntaqkan ja"
Aku bls,"haa,pinjam sat ek.Hntaq??xpayah la kot,kwn saya dah jnji nak amik"
Tu la kelebihan dok perantauan..senang minx tlg sesama melayu =)

Pastu aku pun call la moh..Then Moh blur number mna aku pakai plak.hahaha..aku just ckp biarlah rhsia..=p
Selang beberapa minit,org y akhi tu tgu pun smpai.Akhi tu dok tgu kwn dia,kwn dia melancong kat london smbil cari kerja smbilan msa summer break ritu..
"ha,tu pun dh smpai,k la adik,ana g dlu ek."
"Baikk..n thanks bgi pinjam hp"..balas aku

Lorh..rupa2nya ada melayu dlm satu flight ngn aku tdi.Memang aku ada pasan mamat tu time kat Heathrow tdi,tpi xbrani plak nak teguq n tkut bukan org mesia..Haishh...klu x,sure aku xyah susah2 angkot brg dri beg cargo ke hand carry plus security time nak boarding tu amatlah nyusahkan.haishh2

by paah

5 comments:

nub said...

syokknya travel..
kna igt 1 benda meyh,
always prefer travel light
hahha

merpatiputih said...

mksd nubli bnda??xphm..kira bwa brg skit ek??

nub said...

haa..btoi tuhh..
ibarat hndak msuk hutan,sapa nk bwk banyak2,jwbnya kna tinggaii laa..

Ifah Ibrahim said...

kesian ang paah.. tp bez dpt experience

merpatiputih said...

nub:hahaha..alamak,aku nak blik mesir,dah la stay lama..tu la kena bwa byk brg..bukan nak p melancong..haishh

tipah:hahaha..agak la..smpai la ni dok ingt kot