Wednesday, 1 September 2010

jangan biar lampu kenderaan anda menyala!


AMARAN ini dibawa khas dari pacik Shabir.hahaha(suka ati aku ja guna my dad's name)

Bukan apa.nak jadi cerita.
Semalam,lepas usai solat tarawih di masjid berdekatan dengan kampung aku,lepas ja lintas jalan menuju ke kereta ayah aku,tup2 ayh aku buat drama.
Tapi drama betoi la.bukan main2.

Ayah,"paah,tumpang keta jiran kita la balik,keta ayah xleh start la..".
Aku.."Gulp,awt plak ayh??"
Ayah,"paah laa..bukan nak prasan ayh lupa tutup lampu keta tdi"
Aku.."Laa..dah dok tepi jln,lmpu lain terang bnderang,memang paah lgsg x pasan.."
Ayah," enjin xleh nak start.dia weak la kot.Makan beteri byk oo if lupa tutup lampu msa parking."
Aku, "ooo..ya ka.sampai mcm tu skali ek!",dengan muka y agak2 terkejut la jugak.

So aku pun tumpang la jiran sekampung aku balik.
Aku dah hampir 4thn pindah ke kampung tersusun ni,tapi jiran tetangga pun aku x kenai abis.maklumlah..pemalu nak kluaq umh...hahhaa
Ayh aku plak tumpang keta jiran lain.Dari masjid ke kg aku ada la dlm 2km.

Sampai umah,aku pun on9 la.Ayh lak layan tv3.Drama apa ntah ayah layan.
Dalam kul 11 lbh ayh panggil ajak p tengok kalau2 keta ayh aku dah boleh start enjin dia.

Aku plak mcm mengeluh n tnya adik aku, "Awt ayh x ajak Diq jaa??Kan nak p pomen keta."
"laa..xkan la Diq plak nak drive keta satgi." Balas adik aku y bru F3 tu.
"ya x ya jugak noo.hahha",nonsense ja aku ni.
Tgk la wahai tuan2 puan2,ayh bru minx tlg skit aku dah mengeluh,anak jenis apa la kan.
Jgn tiru aksi ini dirumah!

Pastu sampai kat keta,ayh aku buka la bahagian depan tu.Bahagian enjin keta.
Pastu amik la jumper dlm bonet blakang.
Disebabkan semangat satu mesia.eh.tetiba ja..Semangat kejiranan sudah,ADa la 2 org kampung area tu y lalu melintasi keta ayh aku dan menawarkan bantuan lps dengaq kisah tragis ayh aku.

Alhamdulillah gak la benda mcm ni jadi.
Setiap kejadian,ada hikmahnya.SO hikmah nya ialah:
At least aku belajaq cara nak guna jumper n dapat pengetahuan y keta ni if x dibawa xleh tinggai lampu dalam keadaan menyala,ini akan menyebabkan bateri week n perlu di recharge by using a jumper n satu punca g bateri keta =).
Kita bukan sja kena tau cara memandu kereta,tapi jugak perihal keta.Banyak lagi bnda aku kena belajaq bout kereta.



3 comments:

loki said...

Ayah," enjin xleh nak start.dia week la kot.Makan beteri byk oo if lupa tutup lampu msa parking."

betui ke ayah hang cakap camni?macam ayat hang sendiri je.ada 'if' HAHAHAHA

paahbaek said...

hahaha.diam lah loki.aku edit la skit.ayh aku ckp sopan weh.hahaha

Ifah Ibrahim said...

ley la ajaq aku kai jumper pasni hehe