Saturday, 8 May 2010

s0mbong
SOMBONG ini sifat syaitan, ingat lagi kisah syaitan enggan sujud pada Nabi Adam?


Jadi, kalau sombong, maknanya kita ikut jejak syaitan.

Dan janganlah kamu memalingkan muka kamu dari manusia (karena sombong) dan janganlah kamu berjalan di muka bumi dengan angkuh. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong lagi membanggakan diri. [Surah Luqman:18]


Beberapa panduan daripada Imam Al- Ghazali supaya kita tidak bersifat sombong dan angkuh.

1. Jika berjumpa dengan kanak-kanak, anggaplah kanak-kanak itu lebih mulia daripada kita, kerana kanak-kanak ini belum banyak melakukan dosa daripada kita.


2. Apabila bertemu dengan orang tua, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana dia sudah lama beribadat.


3. Jika berjumpa dengan orang alim, anggaplah dia lebih mulia daripada kita kerana banyak ilmu yang telah mereka pelajari dan ketahui.


4. Apabila melihat orang jahil, anggaplah mereka lebih mulia daripada kita kerana mereka membuat dosa dalam kejahilan, sedangkan kita membuat dosa dalam keadaan mengetahui..

5. Jika melihat orang jahat, jangan anggap kita lebih mulia kerana mungkin satu hari nanti dia akan insaf dan bertaubat atas kesalahannya.6. Apabila bertemu dengan orang kafir, katakan didalam hati bahawa mungkin pada suatu hari nanti mereka akan diberi hidayah oleh Allah dan akan memluk Islam, maka segala dosa mereka akan diampuni oleh Allah.

copy n paste from
://lenggangkangkung-my.blogspot.com

Bebelan
SO peringatan kepada dri sndri n kawan2 lain,xpayah la kita susah2 nak jadi sombong.Sapa sangat lah kita even kita ada jawatan,harta,kepandaian or apa saja y lbh dri org len.Segala2nya datang dri Allah.Tanpa Allah sapa lah kita dimuka bumi ni. Even dengan golongan2 diatas pun kita xleh sombong,masakan lagi dengan Allah. Marilah sama2 meningkatkan amalan kebaikan dan meninggalkan perkara y dilarangan.InsyaAllah hidup sentiasa dlm lindungan Allah Taala ;;;)

No comments: