Thursday, 3 February 2011

get connection back :)


Alhamdulillah...all praise to Allah..after selama beberapa hari terputus bekalan internet,kini kerajaan mesir smbg balik..thanks kat sesapa y concern..kami xminx lebih.just doa dari kalian suma kmi harapkan,dan jugak bantuan kat tempat2 y critical.
if nak selamat dlu kat tempat2 y lagi bahaya,silakan...aku berlapang dada..sian depa dok ngadu dengaq bunyi pistol senapang apa suma..alhamdulillah aku kat mansoura just bunyi kecoh2 orang berkejaran..ada jugak org dengaq bunyi tembakan,tapi masa tu aku dah selamat tidoq :P

Malam pertama kami dapat perintah berkurung tu,aku still lagi x rasa kecut perut.boleh lagi layan movie apa suma.skali lepas ditakutkan dengan cerita housemate aku,bru aku amik pusing perkara ni..Memula aku pk,as long as depa x kacau dak melayu ok la..at least kami selamat:P
tapi lepas dari tindakan rakyat sini y kurang bijak p bakaq balai polis sekaligus memerdekakan penjenanyah.seyes buat aku kecut perut.

aku jadikan balkoni umh aku sebagai lokasi nak usha aktiviti2 orang arab pada malam tu.maklumla,tenet xdak,bosan lagipun..amik peluang usha luaq la :P
lagi pun lorong umh aku tu mmg terkenal ngn lorong gado.tiap2 minggu ada ja dak2 remaja gado.maybe dekat ngn tempat tusyen kot.ada skali tu gado siap ada pistol lagi..mmg drama terbaik lah mesir ni :)
seyes ingt depa nak buat rusuhan lagi..rupanya2nya pacik2,abang2 hero dok berkawal jalan2 kat sini dari pencuri.
kami siap tukaq2 berita la kat lokasi rumah2 lain.rupanya2 keadaan makin serius.pacik2 arab serta pemuda2 y siap bersenjata,batang kayu,pisau potong daging,pedang samurai tu telah mengorbankan malam hari untuk menjaga keselamatan kami semua.
Lepas bertubi2 dapat panggilan dari kwan2 semua,kami amik langkah masuk rumah dan tutup semua lampu dan duduk diam.Alhamdulillah rumah aku ni kaya dengan set perabot,aku pun ajak kak nad tolak semua kerusi depan pintu...Mana x kecut perut lepas tau hampir 6ooo prisoners terlepas dri penjara dan dok buat balik aktiviti x bermoral tu.Siap menyamar jadi polis apa suma.
Ada rumah kena rompak.Seyes masa tu aku dah kecut perut tahap apa dah.Setiap kali bunyi deringan hp,sure jangtung berdegup kencang.Alhamdulillah aku sempat beli bekalan topup y sgt la berguna masa tu utk pas2 maklumat.Satu maklumat dari ke satu maklumat kami kongsi sesama student kat sini..malam tu kmi terlena dalam ketakutan.

Haish..mls lah nak cita sgt sal ni.tpi seyes mcm zaman perang la.perintah berkurung la.sapa kluaq masa perintah berkurung tu dikira pemberontak la.aiya..dengaq cita kat alex ada budak kena tgkap sebab kluaq masa wktu perintah berkurung,siap org kena p jamin blik.Alhamdulillah la after kena jamin,depa dibebaskan.tapi ada gak la bermalam semalam kat lokap .anda memang berani.he3.

tapi pengalaman aku x ckup thrill lagi kot sbb dak2 kat cairo ngn alex lgi worst..xtau la if aku kat tempat depa mcm mna.
aku boleh rasa selamat sebab jauh dari tempat rusuhan,tapi aku berasa x selamat sebab dekat dengan banduan.benda tu buat aku gelabah ingt Allah sentiasa.

benda ni mmg menjadikan rkyat mansoura lbh beriman aku pk.Seyes solat diawal waktu.Yassin tiap2 hari x tinggai,doa x putus2.zikir selalu..siap bosan dok tgu bila nak masuk waktu ni.xtau nak buat apa sgt dah.n satu g aku bersyukur sebab still dengaq alunan azan.Alhamdulillah azan bgi kekuatan y insyaAllh kmi still selamat lgi dan dekat dengan Allah.bgs kan klu aku sntiasa mcm ni.he3.dengan internet xdak.kurang satu benda melaghokan bgi y xpndai kwal penggunaan mcm aku ni la kan.tidoq pun awl..bgn pun xdak la awl sgt :P

bekalan makanan:
Alhamdulillah ckup sebab hari y tau pasai perintah berkurung tu aku kelam kabut p try buat keluaq duit.Malangnya masa aku p bank,byk dah bank kehabisan duit dan maybe dah dibekukan.Lepas dri tu kmi bersiar2 p beli bahan mentah.Bawang kutip mau dekat 2kilo,lobak merah,potato suma kami angkot.Orang arab pun sama.Nak beli ayam kat tempat biasa xboleh.sbb tmpt tu la ada rusuhan terok,so kena beli ayam dekat2 umh ja la.mahai pun mahai la.janji ada bekalan makanan.Sempat gak la shopping topup b4 harga topup melambung2.

aktiviti sepanjang perintah berkurung:
angkat call,call member,smpaikan maklumat,makan,tidoq,sembang2 ngn housemate:P
klu duty kena masak,masak.klu x,tgu mknn siap dimasak ja la. dah la xleh kluaq,dok terperap ja dalam umh,dengan bekalan mknn alhamdulillah ckup,aku rasa perintah berkurung ni buat aku mkin gemuk ada la.mkn tidoq mkn tidoq.
tapi alhamdulillah trun gak berat badan :P Tapi sian kat kwn2 aku kat cairo ngn alex..sebab depa dikumpulkan di satu tempat,jadi catuan makanan terjadi.klu aku dok sana sure craving some food punya.Sebab skang musim sejuk,perut cepat minx untuk di isi.Syukur aku kat sini masih selesa dan ckup makanan :) SIap borong makanan ringan la.Abis dalam 30 40 LE..terkejut x amu tu.selalu beli 3 4LE.skang 30 40 LE.

Perkara paling diharapkan:
berakhir perintah berkurung dan jugak dapat msg/ panggilan telefon dri org2 mesia.:)thanks kat sesapa y hntaq msg apa suma..siap ada y call.sgt aku hargai dan terharu.
bgi semangat dan harapan kat kmi y lost dengan dunia luaq ni.kekadang update sal sini org mesia g arif dri kmi sni.he3.x lupa jugak kat family tercinta :)

Harga tiket sehala pulang ke mesia pun melambung2 bagai nak ghak.Sedih bila ramai y aku rapat dah n otw nak blik.Aku rasa mcm kena tinggai keseorangan kat sni :P
Hahaha.ngada.padahal ramai ja lagi y ada...insyaAllah..aku dah siapkan hati.
If anything happend,i'm redha.that's my end.Bukan cakap xmau berusaha ka apa.tapi apa kan daya kmi pelajar mesir y sgt lemah dri pndangan org arb ni :)

Bydaway evacuation from our gov dah bermula.Hope fully sempat la smpai Jeddah :)
Plan nak balik mesia kan aku decide after tau Uni Manosura cuti berapa lama.dah la sepatutnya after winter break ni ada satu g paper Pharma.nak study masa ni pun xlalu sebab dok pk masalah dunia ni.(alasan,padahal malas)

N tetiba rasa sayu nak tinggaikan umh,esk aku akan menetap kat umah member sementara tgu akan dipindahkan :)
xtau awt rasa pergi x kembali.ngada lbh ja kan aku ni.adoi laa :P

biri2 akan dijaga baik oleh mr shrek sepanjang peninggalan aku nnti :P


n x lupa jugak kerisauan aku kat member2 y mai melancng kat mesir.hope fully semua selamat.sory x sempat bawa jejalan kat sni.insyaAllah ada masa,umuq pnjg mai blik sini eh ijan.aku bwa jejalan. preparation lagi mantap akan aku buat :)

13 comments:

loki said...

haha hang akan kembali..jgn risau la.

Ifah Ibrahim said...

syahdu lak aku bc...tc

LemonShack said...

nseb bek x jd apa2 kt hg paah...jg diri bek2 noo...

FaraSyeera said...

huuuu~ paah, take care! smoga Allah lindungi kamu ^^~

amarhalim said...

ang among 450 1st batch tu x?

nub said...

smoga baik2 belaka =)

MAKCEK bukan NENEK said...

semoga semuanya seperti sediakala balik .banyak berdoa naa .

*dari blog nub . ^^

.:padie_eyla:. said...

smoga selamat sampai kawan nub. ;) insyaallah.

/Dayah/nurul/dayak said...

sabar bnyk2. hnya bekalan doa kami hrp buat penduduk kat mesir.

Woofer Storm said...

slm ..

bnykkan bersabar,insyallah allah akan sntisa bersama anda semua...ingat allah selalu,harap anda selamat dan selmat balik malysia suatu masa nanti..

rkyt dimlaysia sntiasa doakan keselmatan anda semua..moga sht selalu dan dilindungi dari sebrang bencana..amin3

paahbaek said...

loki:insyaAllah..tgu kepulangan kami suma.cewahh :P

tipah:hahaha.aku buat ayt sedih lgi ka weh??

malin:alhamdulillah..thanks

paen:thanks paen..doakan kmi suma :)

amar:x..aku lmbt skit :)

paahbaek said...

nub:grrr :P

makcek:thanks dear :)

padie_eyla:insyaAllah..smpai t kmi bgtau

dayah:thanks..sgt hargai

woofer:thanks jugak :)

amirahsamat said...

paah take care .
kitorg sentiasa doakan korang . :)