Friday, 16 April 2010

cancer

adakah masih ada sinar utk hari esk??

cancer.
gerun x bila hmpa dengaq bout the most killer disease in the world.(hemtam ja ni)
hohoho.ni la yang aku bincang dengan kak nada semalam..

tetiba ja aku risau sal ni,tapi dah lma dah actually aku terfikir bout this disease.since f4 kot aku selalu dok merapu ngn kak qila sal penyakit cancer yang amat popular dikalangan wanita.nonsense right aku ni??

smlm,k nada ada bgtau aku bahawa cancer ni ada adik beradik dia.Contohnya,dlm family kita(family besaq la,i mean macik2,pacik2,tok2 suma tu la kan),if ada yang dah kena breast cancer,org lain x semestinya kena breast cancer,tpi boleh juga kena sama ada ovarian tumor or endometrial tumor.

if i'm not mistaken lah kan,family belah mak aku ada ja ang kena 2 dri 3 barah2 ni.Pastu plak,tahun lepas tok ayah aku meninggal pun sebab cancer,barah mulut.

Opss,aku baru tersedar akan ini.So,i need to take precaution regarding cancer la kan??
Ka lbh baik jgn pk bukan2??
Ka lbh baik pk sedikit negatif sal kesihatan kita ni??
Hurm,tpi aku rasa better aku amik langkah sedikit selamat by wat medical check up kan??
Better tau tahap kesihatan kita sekarang dri tup2 dah trok.
Tau ja la kan,penyakit ni amatlah cepat merebak n payah nak diubati if fah terkena.adehhh


Tapi adakah aku ni terlalu berfikiran negatif?
Or terlalu pk sal mati?
Ha la,ISlam sendri suruh pk sal mati kan tiap2 hari.Sebab dengan pk mati kita akan lbh dekat denganNYa n takut nak wat dosa...



4 comments:

syahmi said...

aku yg laki pon pernah risau pasal cancer ni.haha gle cuak kene kanserr prostat.tp klo kene kanser pun xbermakna kehidupan gembira seseorang tu dah tamat.

aku pernah baca buku pasal ada org tu rawat kanser dia guna fikiran positif dia je!

:)

nub said...

sokong kenyataan d atas..aku pon ada baca 1 englisg novel..tp cita btoi..
mgkn sb support family n kngkawan dia,alhamdulillah dpt cure..

tp xdak la aku kata ang ada cncer meyh paah,apa2 pon check dulu laa naa

mira z said...

kawan ak ckp law xnk kanser jgn makan kepak ayam goreng
tp ak ske
huhhu~~

iyou said...

wuuuu~ aku pn penah gak terpk cm hg sbb nenek aku ninggal sbb cancer