Wednesday, 17 March 2010

pantang-larang org tua Vs zaman sekarang

gambar hiasan

"Pantang larang orang Melayu tradisional merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Kebanyakan pantang larang diturunkan secara lisan turun kemurun. Pantang larang orang tua-tua bertujuan untuk mendidik masyarakat, khususnya generasi muda agar dapat membawa kepada penerapan nilai-nilai baik yang boleh diamalkan di dalam kehidupan."(ayat wikipedia)

holaa..
entry kali ni saja nak isi masa lapang..
cewah,padahal buang masa ada la..study x tera mana pun..ngeh2

penah x hadapi situasi mcm ni,if kita wat sesuatu perkara tu kan,penah x hampa kena teguq..
"eh,xelok la mkn ubh tempat.nnti bla2...."
atau pun,if aku ubh tempat time mkn,sure aku ckp
"xpa lah klu kwen dua pun..muahahaha"(ayat nak cover la atas ketidaksopanan itu.=p)

haa...bosan gak la kekadang sal bnda2 ni..hahhaa..
aku wat tu x kena,tu x sopan..alah,depan kwn2 ja pun=p
hahaha..salah ni..tmbh2 kita gurl ni kan,sure lah kena sopan all da time(ka slh??)

meh kita senarai beberapa pntg lrg y bila di-pk logik akal,awt nenek moyang kita ckp mcm tu...

1)jgn mkn ubh2 tmpt,nanti kwen rmai
Ikut kewarasan:xsopan la mcm ni..sat mkn sana,sat mkn sini..nnti mak kita penat nak sapu umah,nasi tumpah rata cerok=p

2)Jgn duduk atas bantal,nnti butt tumbuh bisul
Ikut kewarasan:x elok la mcm tu..bantalkan tmpt letak kepala,ni kita p duduk la..haish2

3)Jgn potong kuku wktu mlm
Ikut kewarasan:ala,zmn dlu mna ada lmpu kalimantan mcm kita la ni..depa still guna pelita ja..klu ptg time mlm,tkut jari anda terluka la syg =)

4)Anak dara x elok nyanyi kat dapuq,nnti kwen dengan org tua
Ikut kewarasan: untuk mengelak masakan hangus kerana leka menyanyi. bygkan,time dok pulun nyanyi tetiba air liur tersembuq masuk dalam lauk,nanya x??ada plak perisa tambahan nnti..hahaha

5)Jangan memukul, mendera atau mencederakan mana-mana binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan.
Ikut kewarasan: Bagi mengelakkan penganiayaan kepada haiwan.

6)Dilarang (orang lelaki) kencing atas busut, dikatakan buruk kemaluan
Ikut kewarasan: Untuk mengelakkan lelaki berkenaan ditegur makhluk halus ataupun penunggu busut berkenaan

7)Jangan menjahit pada waktu senja, nanti mata engkau akan buta
Ikut kewarasan: Untuk menjaga kesihatan mata supaya tidak menjadi kabur dan rosakdan jugak mengelakkan jarum daripada tercucuk tangan

8) Kalau makan nasi kena habiskan... kalau tidak nasi akan menangis
Ikut kewarasan:mengelakkan berlakunya pembaziran

9) Jgn bukak payung dalam rumah,nnti masuk ular
Ikut kewarasan: Ala,klu rumah tepi belukar,jgnkan ulr,memerang,anak tupai ka semua leh masuk=)n maybe nnti tkut tercuck mata org lain

10) Jangan meniarap sambil menyilang kaki,nnti mak bapak cepat mati
Ikut kewarasan:x sopan kot..ngeh2..xtau padahal

11) Dilarang menjahit di badan, nAnti tidak lepas hutang
Ikut kewarasan: satgi tercucuk badan sendri bru nak tau,dok wat keja susah awt??buka la bju tu dlu klu ya pun =)

12)Dilarang makan bertindih pinggan, nanti menjadi madu orang.
Ikut kewarasan: xsopan la kot..ngeh2

13)Dilarang meletak pinggan di tapak tangan ketika makan, dikhuatiri nanti akan merampas suami orang.
Ikut kewarasan: x sopan la gak kot..

14)Tak boleh jelir lidah, nanti lidah terpotong.
Ikut kewarasan:x sopan gak..ingt kecik2 dlu..selalu guna phrase ni,tmbh2 bila dok gado ngn kwn2..hahaha

15)Makan kepala ikan, nanti menjadi bodoh.
Ikut kewarasan: dalam Islam pun ada ckp sal ni kan..=)

16)Tak boleh menunjuk pelangi, nanti jari kudung
Ikut kewarasan:ntah la sebab apa..xphm gak..

17)Dilarang bermain atau keluar rumah waktu senja, nanti disorok hantu.
Ikut kewarasan: kan setan byk dat time..xelok la

18)Tak boleh menggoyang kaki, nanti tak lepas hutang
Ikut kewarasan: x sopan kot..tpi tu lah habit aku..muahaha

19)kalau nak tambah nasi,pinggan mesti ada some rice, tak leh kosong2
Ikut kewarasan:kalau pinggan kosong nanti orang ingat tamak haloba


dah la..aku tetiba xdak idea plak..haish2..klu time dok lepak sesaja byk plak idea mencurah2 ke ladang gandum..hahaha

5 comments:

syahmi said...

cool gila paah!haha mana cilok ni?

tp apasal 6)Dilarang (orang lelaki) kencing atas busut, dikatakan buruk kemaluan
Ikut kewarasan: Untuk mengelakkan lelaki berkenaan ditegur makhluk halus ataupun penunggu busut berkenaan

org pmpuan??hahahaha

merpatiputih said...

thanks..
mna ada cilok..
just terpk..
smbil2 tu wat skit research la kan..=p

sal larangan no6 tu..cuba pk,ada ka pompuan nak kencing atas busut??g pun laki kan selalu wat keja mcm ni..hahaha

whiteCempaka said...

hahaha rajin hang wat research..
;p

khairi said...

Haih...
anak dara je eh yg tk leh nyanyi kt dapur?
Kalau laki yg masak boleh kan? Haha

merpatiputih said...

hanan:hahah..biasa..terlebih semangat

khairi:alamak..mostly anak dara kot y masuk dapuq n wat keja mcm tu..laki msk sopan la kot..ka mcm mna??hahaha