Wednesday, 24 March 2010

minyak panas

AMARAN:POST INI BERUNSUR GELABAH LEBIH.PADAHAL NOTHING pun;)

post kali ni adalah edisi lepas geram.xdak la lepas mana kot.

Tadi time dok kalot masak for lunch+dinner,tetiba minyak panas dari kuali tu meletup macam mna ntah,time aku nak kalih ikan..haa,amik ang.punya la kuat.abis kena kelopak mata aku n sekitar kawasan muka.tu xpa lagi.leh lap.xkisah.

Tapi yang buat aku geramnya,abis baju putih pooh kesayangan aku y digunakan sejak dibangku sekolah rendah terkena tompokan minyak goreng ikan tu.alaaaa.dah x cun baju aku kot.

Tros aku p masuk bilik amik bedak.Bukan nak tempek kat muka k,kat my shirt la..abis aku tempek2 bgi rata kat seleruh baju.petua ni xtau aku amik dari mana,selalu gak amalkan.=)banyak kot kena.huk3.then sambung la masak,tpi dlam hati dok bebel sorang2.pastu baru lah terhegeh-hegeh nak pakai baju masak tu,kalau pakai awl2,xdak la benda ni jadi.padan muka anda paah.sengal~~

Setiap kali nak masak nasi lemak ja,sure ada minyak nak terbang kat muka.ntah la awt.badi kah??hahaha..

Thn lepas,kat mesir gak la,(aku x rajin pun nak masak time kat mesia,sorry mak.alasan munasabah:nak rasa air tangan mak,mai sini kena masak sendri=p)ada gak aku kena minyak panas time wat nasi lemak.Paling terok rasa eksiden minyak panas ni.time nak goreng ikan bilis ja pun,tetiba meletup punya la kuat.kena kelopak mata n sekitar mataku.Berkeruping kot selama seminggu.wat malu ja..Itam ja sekitar mata.byk lak tu tompok kecil keruping tu.=p

Tapi xpa la kot,biasa la tu kan pompuan.kalau tangan x melecur kena minyak,x luka kena pisau,x thrill laa..ka xdak kena ngena??ka just utk golongan chef bawahan mcm aku?hahaha..=)
But,sambal ku kali ni mcmm best even x 'meletup' mana.I mean pedas ek..suka sangat pedas!!



Then,aku google la nak cari petua lain,terjumpa la bawah ni.


Hilangkan Kesan Minyak


Kesan tompokan minyak yang terkena pada pakaian berwarna putih memang sukar dihilangkan. Kerap kali juga kita menggunakan bahan peluntur sehingga ada yang memudarkan warna pakaian tetapi kesan tompokan minyak tidak juga hilang. Cara mudah untuk mengatasinya ialah sapukan sedikit marjerin pada pakaian yang terkena tompokan minyak, biarkan seketika barulah dicuci seperti biasa.

Baiklah,saya mahu basuh baju pooh kesayangan saya ni.Hope ilang la kesan ni.doakan saya berjaya.hahahaha

p/s:gelabah ja lebihkan??hahaha

4 comments:

syahmi said...

gila lah kene minyak panas..kembung x?aku slalu taruk ubat gigi kt tempat kene minyak panas.

tp kalau kene ubat nyamuk lagi sadis paah,xcaya cuba la.haha

k u c e n g said...

wah2 . gaya mcam nak masak baju pulak .

merpatiputih said...

loki:xdah..muka aku dah kebal..hahhaa..(bukan ayt belagak ek ni=p)
ubt nyamuk y mna weh??spray tu ka??nnti la aku cuba..=)

ili:hahhaa..ada plak msk bju.xpenah dibuat org maa

~allahuakbar said...

salam..klu saya, kena minyak kt baju, kne cpt2 letak bedak..bedak talkum, powder ke..bg die serap..then, esoknye basuh lah..~salam ukhuwah dr zagazig, mesir