Saturday, 21 August 2010

iklan


Dewasa kini,iklan2 yang ditayangkan di kaca TV negara kita .......

alamak,dah x pandai aku nak guna ayat skema,tu la, b4 ni asyik guna bahasa pasaq ja.NAH! amik ang,bukan bm aku ja mkin worst,bi pun trut makin worst.

Just nak komen pasai satu iklan kat tv kita ni.Semalam masa menonton midnight news kat tv3 dengan ayah aku,ada la selingan dengan iklan.biasa la,dengan cara tu jugak la stesen tv nak jana duitkn.

Tup2,muncul la satu iklan produk kecantikan.Seperti y kita sedia maklum,sgt byk iklan produk kecantikan ni.Macam2 produk kat pasaran.Macam2 jenama.Sampai aku naik penin nak pilih.hahahaha(macam la aku beli).

Ok2,berbalik pada cerita asal. Penggunaan dialog dalam iklan tu agak atau x keterlaluan aku ckp amat tidak sesuai.Ada ka pelakon iklan tu cakap mcm ni "Dulu saya benci melihat wajah saya".

Perkataan y aku nak highlight adalah BENCI tu.Haish.
Klu nak hiperbola pun jgn la sampai benci
Seolah-oleh macam x syukur ja dgn rupa pasar yang Allah bagi kat kita ni.
Alhamdulillah, sempurna muka kita ni cuma just ada skit ketidaksempurna ja like jerawat or jeragat or bintik2 hitam.Tapi biasa la kan.penyeri muka kot.hahahah

Paling x pun,apa salahnya penulis skrip tu tukaq BENCI tu ke perkataan y lbh sesuai.perkataan apa ek?hahaha.aku xtau.tpi jgn la sampai word tu macam nak plekeh dengan ciptaan tuhan kita ni.

Tapi kadang2 terhibur jugak tgk iklan kat tv skang ni.
Tapi ada jugak iklan y mcm x sesuai ja nak tyg.Sampai naik segan nak tgk klu ada mak n ayah time tu.
Patutnya pihak bertanggungjawab tapis la dlu iklan kat tv agar sesuai untuk tontonan umum =)

2 comments:

loki said...

aku tau iklan apa!hahaha
aku pun segan jugak kdg2.

tula,tv ni mementingkan duit sangat.
sebb tu aku xsuka tgok tv

paahbaek said...

ang tau iklan apa loki??
y produk kecantikan tu ka??
hahaha
ceh..tpi aku xleh weh x tgk tv.
satgi xtau nak lyn apa dah kat umh ni.he3