Tuesday, 2 November 2010

salurkan kejalan yang benar (:


SITUASI 1

Aku ada satu keberanian.Keberanian yang SALAH diletakkan pada tempatnya aku kira.Aku sedar akan hal ini.Tapi aku tetap degil dan melakukan kegiatan ini.Kegiatan ini tidak mengundang dosa tetapi mengundang bahaya pada gadis yang lemah dan ayu seperti aku.=P(xdak la ayu,ganas lagi ada la) tambah2 di negara mesir ini.Hahaha.

Macam apa ja.Tapi memang x bagus la.Aku selalu bergerak seorang diri pada waktu malam..Kadang2 keadaan memaksa untuk bergerak pada waktu malam n aku lebih suka tidak menyusahkan housemate aku untuk menemani aku.Kadang2 aku yang terlebih bijak untuk pergi kesesuatu tempat pada waktu malam seorang diri.Memang aksi ini tidak digalakkan langsung pada gadis2 di mesir ini.Sangatlah bahaya.Sebab mamat2 arab sini menang suka ambik kesempatan kat budak melayu yang pada mata depa kecil dan lemah.Geram aku..

Tapi buat masa ni,alhamdulillah kejadian tak diingini tidak berlaku keatas aku.Bukan ang nak berbangga or berdoa benda buruk terjadi keatas diri aku ni,tapi just nak memanjatkan syukur kat Ilahi =)

Tapi ada la baru2 ni kena usha n ikut ngn 2 org lelaki arab,masa aku jalan seorang diri pada waktu malam.Teros aku amik langkah bijak stop kat tempat macik alter kain n buat2 usha brg.Macik tu plak macam paham ja aku kena ikut ngn laki2 arab tu,dia siap offer rest apa suma dulu.Alhamdulillah,syukur selamat n aku teros membatalkan niat nak ke destinasi ke2,terus ke destinasi ke3 .Even masa tu aku memegang papperspray n mulut terkumat kamit menyebut ayat2 suci Al-Quran,aku tetap berdebar-debar menyusun langkah ke destinasi ke3..


SITUASI 2
Aku ada satu ketakutan.Takut untuk bertanya kepada doktor hasil kerja gigi aku.Aku takut untuk mendengar komen x best dari doktor.Kadang2 aku lebih selesa bertanya pendapat serta bertanya pandangan hasil kerja aku kepada kawan2 yang lebih arif dari aku.
Aku sedar akan SALAH ku ini.

Aku sedar bertanya soalan or nak tau kesalahan hasil kerja kita bukan lah satu dosa malah satu nilai murni yang harus aku praktik untuk menjadi pelajar cemerlang macam kawan2 aku yang lain.
Aku sedar akan semua ini.Tapi aku masih tidak dapat merubah perasaan takut dan SEGAN untuk berhadapan dengan doktor.
Kawan2 dah pakat dok nasihat soh buang sifat ni.
InsyaAllah aku akan cuba sedikit demi sedikit=p

KESIMPULAN

So,paham2 ja lah.Keberanian dan ketakutan yang salah diletakkan pada tempatnya oleh insan yang lemah ni.Hahaha.
Aku pun pelik awt la songsang sangat aku ni.
Hope lepas ni boleh ubah kearah kebaikan sejagat=p

PEACE NO WAR!

4 comments:

zameermus said...

paah bahaye tu jln sorg2...eloknye bwk kwn..klo x,nnt ape2 jd lg sshkn rmai org..

klo seseorg tu ade kemahuan nk berubah insya'Allah boleh...^_^

bitaufik wan najah..

loki said...

" i walk fearless,cuz i armed with a mind "

bagus paah, kdg2 guna otak lagi hebat dari senjata. tp bawak snjata pun guna otak juga. dua2 perlu :)

Anonymous said...

awak..sy silent reader blog awk..as a fren nk kasik tips sket..lenkali awk suh r arb yg ikut awk tu jd musyrif awk,sng cte..hik2..btw blog awk best..

-capa-

khairi malik said...

Papepun, berani kerana benar, takut kerana salah. :D
cepat la update blog. suka ikut blog ni. :D