Friday, 22 October 2010

makna kasih sayang


Ada seorang murid bertanya pada gurunya
"cikgu,kasih sayang tu macam mna??"

Jawab gurunya,
" Kamu pergi ke padang dan bawa kan cikgu sehelai rumput yang terbaik .."

Selang beberapa ketika,budak tu pun mai la balik kat cikgu dia tanpa membawa sehelai daun.

Gurunya pun bertanya,"Awt tangan kosong ja ni??"

Balas anak muridnya itu,"Maafkan saya cikgu,saya xdapat cari yang terbaik.Pabila saya terjumpa yang terbaik,saya ingt dihadapan ada lagi y lebih better,so saya continue la the journey.Lepas tu bila jumpa lagi yang better,saya continue lagi sebab saya ingt ada yang da best kat depan tu.Banyak kali saya lakukan sedemikian sampai la ke penghujung padang.Last2,saya xsempat nak amik yang terbaik sebab saya dah terlepas y lain".Jeles pangjang lebar anak muridnya itu.

Gurunya tersenyum dan membalas," Begitu juga dengan kasih sayang.Bila kita dah jumpa yang terbaik,jangan kita pandang kehadapan dah.It's more to yang dikejar x dapat,yang dikendong berciciran."


P/s:lbh kurang mcm tu la moral cerita ni.Aku edit skit ayt sbb x brapa nak ingt.=p Tapi hope x lari la mksd yang aku phm dri my senpai tu.Thanks coz bagi analogy sebegini =)
n one more,jgn kata aku jiwang =pp

5 comments:

loki said...

so kalau dah jumpa rumput, tapi rumput tu payah nak petik sbb akar kuat sangat.macamana? haha kalau hang dapat trnslate ayat ni hang power :P

asparagus malaysia said...

karat...hak3...

paahbaek said...

loki:hahaha.aku mcm phm ja.ntah la tu.doakan y terbaik ja la kot =)
x pun jumpa ibu rumput tu tros,tarik ibu dia.pastu bru anak2 akar y len=p

azfar:bnda y karat??lapuk ek??hahaha
aku bru tau la sal bnda ni=p

loki said...

oh yeke. emmm nnti nak jumpa ibu rumput la. harap2 anak rumput tunggu aku
:)

paahbaek said...

hahaha.all da best loki =)
aku sokong dri blkg